Greta Thunbergs val: Joe Biden

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Greta Thunberg får Donald Trump att kasta sig ut på Twitter.

Få svenskar har retat gallfeber på presidenten som den 17-åriga klimataktivisten.

I valet uppmanar hon nu sina följare att rösta på utmanaren Joe Biden.

Greta Thunberg har vigt sitt liv åt att stoppa klimatförändringarna – Donald Trump kallar den globala uppvärmningen för en bluff.

De båda antagonisterna har aldrig träffats öga mot öga. Ordväxlingarna utspelar sig istället på Twitter. Trump är en stor användare av forumet och skriver dagligen politiska budskap till sina 87 miljoner följare. Thunberg uppdaterar också sin sida så gott som dagligen och har 4 miljoner följare, något som anses mycket i en svensk kontext.

Vid två tillfällen har det varit ytterst nära att 17-åringen och 74-åringen träffats.

På klimatmötet i New York i september förra året höll Greta Thunberg ett tal riktat till alla världens ledare.

– Ni kommer till oss unga och söker hopp. Hur vågar ni? Folk lider, folk dör. Vi är i början av massutrotning. Och allt ni talar om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt, sa hon.

En blick som säger allt.
Foto: REUTERS
En blick som säger allt.

Under samma möte råkade Thunberg av en slump befinna sig i närheten när Trump tågade in till mötet. En fotograf fångade hennes minst sagt bistra ansiktsuttryck när hon beskådade Trump. Presidenten såg dock aldrig Thunberg.

Senare skrev han på Twitter.

”Hon verkar vara en mycket lycklig ung tjej som ser fram emot en ljus och fin framtid. Så härligt att se!”. Under texten lade han upp en bild på Thunberg där hon ser allt annat än lycklig ut.

Greta Thunberg svarade genom att ändra sin presentationstext på Twitter: ”en mycket lycklig ung tjej som ser fram emot en ljus och fin framtid” skrev hon.

Trump såg rött

Några månader efter klimatmötet drabbade de båda samman på nytt. Greta Thunberg utsågs till årets person av Time magazine - Donald Trump såg rött.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg på omslaget till Time Magazine.

”Så löjligt. Greta måste arbeta med att hantera sina aggressionsproblem, sedan se en gammeldags film med en vän. Chilla Greta, chilla.” skrev Trump på Twitter.

Thunberg svarade med samma medicin som förra gången och bytte presentationstext på sin Twittersida: ”En tonåring som jobbar med sina aggressionsproblem. Chillar för tillfället och titta på en gammeldags film med en vän”.

”Älskat att träffas”

I januari i år befann sig Trump och Thunberg åter på samma plats i världen. Denna gång i den lilla schweiziska alpbyn Davos där Världsekonomiskt forum hölls. Inför mötet marknadsförde arrangören de båda som huvudtalarna på mötet.

I en intervju när han anlände sa Trump att han ”hade älskat” att få träffa den svenska klimataktivisten. Många blev förvånade med tanke på deras svala historia gentemot varandra.

De båda huvudtalarna hann dock aldrig träffas öga mot öga.

Greta Thunberg har flera gånger kommenterat hur hon ser på attackerna från USA:s president.

Under en pressträff i Davos sa hon.

– Vi blir kritiserade hela tiden. Om vi brydde oss om det skulle vi inte kunna hålla på med vad vi gör.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden är Thunbergs favorit till presidentposten.

Har inte svarat

Nyligen gick Greta Thunberg ut och uppmanade sina följare att rösta på demokraten Joe Biden i presidentvalet. I ett uttalande på Twitter skrev hon att hon aldrig har engagerat sig i partipolitik men att presidentvalet i USA är så viktigt att hon känner att hon behöver ta ställning.

Hon tillade att ur ett klimatperspektiv har ingen av kandidaterna kommit med tillräckligt skarpa förslag. Sedan uppmanade hon väljare att engagera sig och rösta för Biden med motiveringen att det skulle skydda vetenskapen istället för att förstöra den.

Trump har inte svarat på Greta Thunbergs uppmaning.

Publicerad:

LÄS VIDARE