M och L vill ha skärpt knivlag

Av:

Publicerad:
En polis bär bort en kniv som har beslagtagits i samband med en demonstration. Arkivbild.
Foto: MIKAEL FRITZON / TT
En polis bär bort en kniv som har beslagtagits i samband med en demonstration. Arkivbild.

Fler brott mot knivlagen anmäls och Moderaterna och Liberalerna vill därför att straffen vässas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Så fort riksdagen öppnar här i höst tänker jag lägga en motion i justitieutskottet och försöka samla ihop en majoritet för att tvinga regeringen att lägga fram den här lagstiftningen, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, till Ekot.

Moderaterna vill att böter tas bort från straffskalan och att det lägsta straffet i stället ska vara 14 dagars fängelse när en person ertappas med kniv på en offentlig plats.

Under årets andra kvartal anmäldes nästan 36 procent fler brott mot knivlagen jämfört med för fem år sedan, visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Liberalerna bad regeringen i januari att skärpa minimistraffet för knivbrott.

– Efter att vi har gjort vissa skärpningar när det gäller skjutvapen, som anses ha varit framgångsrika, så är det dags att ta detta med knivar på allvar, säger Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiska talesperson, till Ekot.

I valrörelsen 2018 slog Socialdemokraterna fast att straffet för brott mot knivlagen skulle skärpas, men regeringen har ännu inte lagt fram något sådant lagförslag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN