Kunglig orden till fredsmäklare på Cypern

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Utrikesminister Ann Linde delade ut Kungliga Nordstjärneordern till Salpy Eskidjian Weiderud under tisdagen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Utrikesminister Ann Linde delade ut Kungliga Nordstjärneordern till Salpy Eskidjian Weiderud under tisdagen.

Svenska Kungliga Nordstjärneorden tilldelas Salpy Eskidjian Weiderud, direktör för ett uppmärksammat religiöst dialogprojekt på Cypern.

"Salpy Eskidjian Weiderud är en unik fredsmäklare. Hon har under tio års tid intensivt och outtröttligt arbetat för fred och försoning. Hon är ett mycket konkret exempel på kvinnors betydelse för fredsprocesser", säger utrikesminister Ann Linde, som delade ut ordern i samband med ett möte mellan Cyperns religiösa ledare.

Splittringen mellan muslimska och kristna ledare på Cypern har varit djup ända sedan Cypernkonflikten intensifierades på 60-talet. 2009 inleddes den svenskstödda religiösa dialogen, ledd av Salpy Eskidjian Weiderud, och enligt UD har projektet varit mycket framgångsrikt i att föra de två sidorna närmare varandra.

Det här är inte första gången Salpy Eskidjian Weiderud prisas för sitt fredsarbete på Cypern. I fjol tilldelades hon och projektet även det amerikanska utrikesdepartementets religionsfrihetspris i Washington.

Eskidjian Weiderud är den första cypriotiska mottagaren av Kungliga Nordstjärneordern, som tilldelas medlemmar av det svenska kungahuset samt till utländska medborgare eller statslösa, som gjort personliga insatser för Sverige eller för svenska intressen.

Publicerad:

LÄS VIDARE