Tårgas mot demonstranter i Philadelphia: ”Jag är så jävla trött”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

PHILADELPHIA. Tårgas och gummikulor användes mot demonstranter i Philadelphia. Och protesterna mot polisövervåld och rasism fortsatte in i natten, trots stadens utegångsförbud.

Demonstranter som lämnar Vine Street har sprängröda ögon och vita streck i ansiktet.

– Det luktar hostmedicin, känns som att jag har chilisås i ögonen och halsen gör ont, säger Gaelyn Kelly, 19, med raspig röst.

Polisen har just släppt tårgas från en helikopter och skjutit gummikulor mot demonstranter, mitt i rusningstrafiken. Ett 20-tal personer har gripits efter att ha försökt blockera motorvägen. För Gaelyn Kelly är det andra dagen i rad han träffas av tårgas.

400 gripna

Den senaste veckan har fredliga protester efter George Floyds död i Minneapolis eskalerat och blivit våldsamma, runtom i USA.

Centrala Philadelphia har drabbats hårt, med plundrade butiker, krossade rutor och bilar som satts i brand. Totalt har 400 personer gripits sedan i lördags, och 18 poliser har skadats.

På måndagen kallades nationalgardet in i staden för att upprätthålla ordningen, något som flera personer på plats menar bara bidrar till ännu större spänningar mellan polis och demonstranter.

Gaelyn Kelly, 19, har två dagar i rad träffats av tårgas.
Foto: Pontus Höök
Gaelyn Kelly, 19, har två dagar i rad träffats av tårgas.
Foto: Pontus Höök
”Jag är trött på den här skiten”, skriker en ung kvinna från ett fönster.

”Bränn ner Philadelphia”

På kvällen skickas en varning ut till mobiler i Philadelphia om att utegångsförbudet snart träder i kraft. Endast nödvändig personal tillåts vara ute.

Men klockan 18 marscherar hundratals människor fortfarande ned för Broad Street. Människor sitter på ovanpå bilhuvar, hänger ut genom bilrutor och tutar medan de ropar slagord som: ”Vems gator – våra gator!”.

Från ett fönster på andra våningen lutar en ung kvinna sig ut och skriker till folkmassan:

– Jag är trött på den här skiten. Vi har protesterat fredligt i flera år, jag är så jävla trött! Bränn ner Philadelphia!

Jamaar Julal, 24, säger däremot att han hellre vill ha ett konstruktivt samtal med polisen. När människor börjar kasta flaskor, ropar han att de ska sluta.

– Jag kommer att delta i alla fridfulla demonstrationer och göra allt för att stoppa de personer som är våldsamma, säger han.

Foto: Pontus Höök
Jamaar Julal, 24, vill inte se demonstrationerna urarta.
Foto: Pontus Höök
Tre män ”takes a knee”, ställer sig på knä i protest, framför polisen.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE