Tusentals fler tågplatser mellan Malmö-Stockholm

Av:

Publicerad:
Nästa år kommer det finnas 5000 mer platser i veckan på tågen till Stockholm.
Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nästa år kommer det finnas 5000 mer platser i veckan på tågen till Stockholm.

SJ kommer 2020 att erbjuda 5000 fler platser mellan Stockholm och Malmö - varje vecka.

Det då X2000-tågen blir fler och InterCity-tågen kommer tillbaka.

– Vår långsiktiga plan är att utöka med 50 procent mer platser under de kommande fem åren, säger Petter Essén, affärschef för linjen Stockholm-Malmö-Köpenhamn.

Nästa år kommer resenärer ha möjlighet att ta alltfler tåg mellan Malmö och Stockholm. Tyska Flixbus meddelade nyligen att de kommer börja med dagliga tåg mellan städerna. Men det är inte den enda utökningen av tågtrafik mellan Malmö och Stockholm.

SJ:s tågplan för 2020 har nu godkänts av Trafikverket - vilket innebär att de varje vecka kan erbjuda över 10 000 mer platser mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.

På linjen Malmö-Stockholm rör det sig om knappt 5000 fler platser per vecka.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

50 procent mer platser - på fem år

– Vi ser en jättestor efterfrågan på tågresor mellan Stockholm-Malmö. Även på orter längs vägen men definitivt på ändpunktsresorna. Vi har tidigare kommunicerat att vår långsiktiga plan är att utöka med 50 procent mer platser under de kommande fem åren, jämfört med i dag. Det inför vi successivt, säger Petter Essén, affärschef för linjen Stockholm-Malmö-Köpenhamn.

Det utökade antalet platser har möjliggjorts av att SJ rustat upp sina X2000-tåg, köpt in nya snabbtåg samt att de ska återinföra InterCity-tågen.

När det gäller nattågen kommer de få en ny rutt, och från och med 2020 köra via Helsingborg. Även tidtabellerna för nattågen kommer att ändras för att resenärer söderut ska ha möjlighet att ta morgontåget Köpenhamn-Hamburg.

Flera dagliga förbindelser till Hamburg

Det kommer även bli tre dagliga förbindelser Stockholm-Köpenhamn-Hamburg, där stopp även kommer göras i Lund och Malmö.

InterCity-tågen kommer liksom X2000-tågen att gå via Helsingborg.

– Det vi gör är att vi utökar med X2000-avgångar på kvällar och helger. Det är mycket för de affärsresande. De som åker på jobb vill ofta åka snabbt. Sen lägger vi till InterCity för fritidsresenärer som vill åka på weekendresor med tåg, säger Petter Essén.

De exakta tiderna för de nya avgångarna kommer att fastställas av Trafikverket under hösten.

Publicerad:

LÄS VIDARE