Inger blev lurad av falsk polis: ”Bara skrek”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Inger Lagersson blev lurad av en bedragare som utgav sig för att vara polis.
Foto: Privat
Inger Lagersson blev lurad av en bedragare som utgav sig för att vara polis.

Falska poliser ringer och säger att ditt barn är svårt skadat – och lurar till sig stora summor. Inger Lagersson förlorade tiotusentals kronor när hon blev utsatt.

– Det känns som att de kapade min hjärna, säger hon.

”Jag ringer från polisen, sitter du ner?”

Så börjar telefonsamtalet som ska pågå i nästan två timmar och kosta Inger Lagersson 18 000 kronor. Det är ett av flera samtal den senaste tiden där bedragare försökt lura till sig pengar genom att utge sig för att vara poliser. Under helgen har det rapporterats om fall i Motala och Skellefteå, och den 29 april blev Inger Lagersson i Stockholm utsatt.

– Han sa att min dotter hade varit inblandad i en svår trafikolycka och att hon låg på operationsbordet. Benen vek sig under mig, jag bara skrek, berättar hon.

Ber om kortuppgifter

Personen i andra änden är lugn och metodisk, har ett vårdat språk och låter ganska ung. Inger Lagersson frågar flera gånger vem han är och får ett namn och ett åttasiffrigt id-nummer.

– Jag var helt hysterisk och sa bara "tala om var hon är". Men han behövde verifiera vem jag var innan han kunde berätta sa han.

Personen i telefonen säger att det står en polisbil två kvarter bort som ska hämta Inger Lagersson och köra henne till sjukhuset, men först behöver han bekräfta hennes identitet med hjälp av hennes bankdosa. Hon ber om att i stället få visa legitimation för poliserna i bilen, men enligt uppringaren går det inte. På grund av coronapandemin har de ändrat sina rutiner, säger han.

Det slutar med att Inger Lagersson loggar in med sin bankdosa och lämnar ut kortuppgifter.

– Jag protesterade flera gånger, men till slut gjorde jag det. Han upprepade hela tiden att ju längre tid det tar innan jag samarbetar, desto längre tid tar det innan jag får besöka min dotter som svävar mellan liv och död.

"Ska inte skämmas"

Hon tar på sig ytterkläder och går ut för att vänta på polisbilen. Då lägger personen på.

Då "trillade slanten ner", berättar Inger Lagersson. Hon får kontakt med sin dotter som lever och mår bra, spärrar alla kort via sin bank och polisanmäler samtalet. Men 18 000 kronor har redan hunnit föras över till ett konto i Rumänien.

– Jag är inte blåögd eller godtrogen vanligtvis. Men under samtalet så funkade ingenting för mig. Det känns som att han kapade min hjärna, han duperade mig. Det är så otäckt, förslaget och... Jag hittar inte orden.

Efteråt var hon så chockad att hon mådde fysiskt dåligt. Fick frossa, huvudvärk, ont i kroppen. Nu vill hon varna andra, men också inskärpa att det inte är ens eget fel om man blir utsatt.

– De som ringer är skickliga, och man är inte dum i huvudet för att man går på det. Man ska berätta för sin omgivning om det. Man ska inte skämmas, säger Inger Lagersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE