Löfven: ”Joe Biden är rätt person för uppgiften”

Av:

Publicerad:

Statsminister Stefan Löfven säger sig ha en god relation till Joe Biden och ser framemot att fördjupa den ytterligare.

Men han nappade inte på sin företrädares tuffa kritik mot Donald Trump.

– Betygssättning tänker jag inte ägna mig åt, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven kallade på söndagsmorgonen till en digtal pressträff, som nästan uteslutande handlade om USA:s presidentval.

Stefan Löfven säger sig ha en god relation till Joe Biden.

– Jag har lärt känna Joe Biden under hans tid som vicepresident, och jag har lärt känna honom som verkligen en genuin person. Han står med fötterna stadigt på jorden och jag är övertygad om att han är rätt person för uppgiften att ena USA, säger Stefan Löfven.

Kamala Harris och Joe Biden.
Foto: CAROLYN KASTER/ AP/ TT
Kamala Harris och Joe Biden.

”Sverige och USA kan vara ledande krafter”

Löfven hoppas också att USA kommer återansluta sig till Parisavtalet och ta större plats i andra internationella samarbeten.

– I spåren av pandemin och klimatförändringarna kan Sverige och USA vara ledande krafter i den gröna omställning som också skapar jobb för framtiden. Jag ser framemot ett nära, konstruktivt samarbete med president Biden i dessa och andra frågor, säger Stefan Löfven.

Statsministern fick frågan hur han ser på Donald Trumps anklagelser om valfusk.

– Jag noterar efter att ha följt CNN och andra kanaler att en omräkning i Georgia tycker alla är naturligt eftersom det var sådan liten marginal. Sedan har jag full tilltro till institutionerna i USA, det är en rättsstat. Institutioner, domstolar och andra kommer att hantera det här på ett bra sätt, säger Stefan Löfven.

Vill inte kritisera Trump

Fredrik Reinfeldt, moderat statsminister 2006 – 2014, gick i dag ut med tung kritik mot Donald Trump.

Reinfeldt säger till TT att historiker som analyserar Trump lär komma fram till att ”Trump är en av de sämsta, kanske den sämsta, president som USA någonsin haft”.

Sittande statsminister Löfven ville däremot inte närmare utvärdera Trumps presidentskap.

– Jag har sagt tidigare att det är helt uppenbart att vi haft olika uppfattning i ett antal frågor, men vi som regering och jag som statsminister har verkligen värnat goda relationer med USA. Han blev också demokratiskt vald i deras valsystem. Inte omvald nu, men jag vill inte recensera på det sättet, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven talade om Joe Biden som USA:s nästa president, men ännu har inte statsministern skickat något brev till Biden. Något som är brukligt när en president har valts. Det kommer att göras ”när tiden är mogen”, sa Löfven.

Stefan Löfven meddelade i torsdags att han sitter i coronakarantän och höll därför en digital pressträff.


Om coronakarantänen: ”Mår bra”

Nästan uteslutande handlade pressträffen som sagt om USA-valet.

Men till sist fick statsministern en fråga om hur han mår. Stefan Löfven meddelade i torsdags att han sitter i coronakarantän.

– Jo tack jag mår bra. Jag har inga symtom utan hade som sagt bara träffat en person som i sin tur hade träffat en person som har covid. Då det är därför jag sitter i självvald karantän. Så jag mår bra och har kontakt med sjukvården, säger Stefan Löfven.

Publicerad:

LÄS VIDARE