Publicerad:
Uppdaterad:

Polis frias i bordellhärva – vill fortsätta jobba som polis

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Den polis som misstänktes ha bedrivit bordellverksamhet i en massagesalong tillsammans med sin fru frias från anklagelserna.

Nu vill mannen fortsätta jobba som polis.

– Han älskar att vara polis. Nu när han är frikänd kommer han inte att avskedas, säger mannens advokat Patric Lindblom.

Polisen som varit misstänkt för grovt koppleri för att tillsammans med sin fru bedrivit bordellverksamhet på en massagesalong i Stockholm frias i tingsrätten i brist på bevis. Han har genomgående nekat till brott.

– Han är lättad och glad över domen. Även om han förväntat sig en friande dom så har det varit en enorm anspänning, säger mannens advokat Patric Lindblom.

Polisens hustru döms till tre år och sex månaders fängelse för grovt koppleri och grovt bokföringsbrott, samt fem års näringsförbud.

Mannen är anställd som polis i Stockholm och vill fortsätta sin karriär inom myndigheten.

– Han vill gå tillbaka till tjänst. Han älskar att vara polis och vill jobba som det. I och med att han är frikänd så kommer han inte att bli avskedad, säger Patric Lindblom.

Fallet utreds av polisens personalansvarsnämnd, PAN. I ett yttrande till domstolen skriver PAN att polisen inte kommer att bli av med jobbet på grund av de brott han döms för, bland annat vapenlagen samt ringa dopingbrott.

– Jag spekulerar inte i det eventuella utfallet av detta. Vi inväntar nu slutgiltig dom, om den kommer att överklagas eller inte. Vi avslutar inte ärenden förrän dom vunnit laga kraft, säger Mats Forslund, föredragande på PAN.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Foto: STEFAN JERREVÅNG
En polis bär ut beslagtaget material från den misstänkta bordellen.

Friades i brist på bevis

Enligt tingsrätten friades mannen i brist på hållbara bevis. Det har inte kunnat bevisats att han varit inblandad i bordellverksamhet.

– Åklagaren har i denna del presenterat en gedigen utredning som klart visar att kvinnan har styrt och organiserat bordellverksamheten. Kvinnan har också själv under rättegången gett uttryck för att hon med tiden blivit en bordellmamma, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Erik Lindberg, i ett pressmeddelande.

Polisen frikänns även från misstankarna om medhjälp till grovt bokföringsbrott. Enligt rätten har det förekommit antaganden och spekulationer som inte ligger till grund för fällande dom.

– Åklagarens utredning har i denna del inte varit lika robust och, trots en omfattande utredning och spaningsinsats, har inte kunnat presentera något hållbart bevis som på ett klart och otvetydigt sätt visar att mannen haft uppsåt till de påstådda brotten, säger Erik Lindberg.

Döms för brott mot vapenlagen

Mannens advokat Patric Lindblom anser att den friande domen var väntad.

– Jag kan inte påstå att jag var helt säker, eftersom åklagaren ändå väckt åtal. Men utifrån den bevisningen var det ändå väntat då den bestod av mycket spekulationer, att han som make borde känt till detta och så vidare, säger han.

Mannen döms dock till böter för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot vapenlagen samt ringa dopingbrott. Av åtalet framgick att polismannen haft fyra militära larmminor, två militära lyspatroner samt 14 militära patroner hemma i bostaden. Där hittades också två olika sorters tabletter som är klassade som dopningsmedel.

Målsägandena nekas skadestånd. Tingsrätten bedömer att de inte utsatts för sådan allvarlig kränkning som ger rätt till ersättning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: