SMHI försiktigt positiva – sommaren kan komma tillbaka

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Julivädret har hittills varit svalt och skurarna har avlöst varandra.

Men nu ser det ut som att vädret kan vända till det bättre.

– Det kommer fortsätta vara instabilt och kallt de kommande fem dygnen. Därefter ser det ut som att det kan bli en förändring i vädret, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Nu när många väljer att spendera sommaren på hemmaplan är det nog flera som sitter hemma i stugorna och hoppas på varmare väder och blå himmel.

Juli har däremot börjat med instabilt väder och temperaturer som är lägre, eller mycket lägre, än det normala enligt SMHI.

– Om vi tittar på hur juli har börjat har temperaturerna varit lägre än vanligtvis. Det har även varit mer nederbörd i landet och lokalt har det varit mycket mer nederbörd än vanligt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Juli har varit kallare än normalt.
Foto: Christine Olsson/TT
Juli har varit kallare än normalt.

Kan bli sommar igen

Men nu det ser ut som att vädret kan vända till ett mer somrigt väder.

– Det jag kan se är att det kommer fortsätta vara temperaturer under de normala även de kommande fyra dygnen. Därefter ser det ut som att det kan bli en förändring i vädret, säger Sofia Söderberg.

På SMHI:s hemsida skriver de att det möjligtvis kommer ske en stabilisering av vädret i början av nästa vecka, men att det är väldigt osäkert om det faktiskt kommer bli så.

– Det kan leda till att det blir varmare, framför allt i södra Sverige. Men det är svårt att slå fast nu, säger Sofia Söderberg.

Foto: Leif R Jansson / TT
På flera håll i Sverige kan det bli varmare till helgen.

Risk för skurar

Även om prognosen för början av nästa vecka visar ett varmare och soligare väder på flera platser i Sverige så finns det fortfarande en risk att det svala vädret forsätter.

– Det ser ut att kunna bli rätt typiskt svenskt sommarväder med tidvis en del moln, skurar och temperaturer runt 20 grader som mest, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN