Skånska gränspendlare hotas av dubbel skatt

Av:

Publicerad:

Skånes landshövding Anneli Hultén varnar för att många av de 16 000 skånska gränspendlarna hotas av kännbar skattechock nästa år. Varningen framförs i ett brev till finansminister Magdalena Andersson, rapporterar Sydsvenskan.

Skånependlarna betalar i vanliga fall inkomstskatt i Danmark eftersom de jobbar där. Problemet som nu uppstått är att den som arbetar hemifrån Sverige under mer än hälften av arbetstiden måste betala inkomstskatt även i Sverige. Räkning sker per kvartal, och problemet uppstod från april månad för de gränspendlare som nu jobbar hemifrån Skåne.

Cirka 2 000 danskar har ett liknande problem. De pendlar normalt till svenska sidan men sköter nu ofta jobbet hemifrån Danmark. I vanliga fall kan de skatta som utlandsbosatta. Men om de inte pendlar utan jobbar hemifrån Danmark så kan de tvingas betala vanlig inkomstskatt.

Landshövding Anneli Hultén uppmanar nu finansministern att ta upp problemet med sin danske kollega Morten Bødskov och besluta om tillfälliga undantag, skriver tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE