Socialdemokraterna fortsätter tappa väljarnas stöd

Ny mätning från Aftonbladet/Demoskop

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraternas väljarstöd fortsätter att rasa.

Sedan toppnoteringen i början av coronapandemin har partiet tappat fyra mätningar i rad.

– Vi är inne i en turbulent period, både i Sverige och i hela västvärlden, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Coronapandemin innebar att Socialdemokraterna gick som tåget i opinionsundersökningarna. Men i takt med att krisen bedarrade så gjorde även partiets väljarstöd det.

I Aftonbladets/Demoskops senaste väljarbarometer tappar Socialdemokraterna mest av riksdagspartierna, en minskning med 1,2 procentenheter. Det innebär att partiet nu har stöd bland 26,1 procent av väljarna.

Det här är fjärde väljarbarometern i rad som Socialdemokraterna minskar.

– Tittar man på Socialdemokraternas siffror den här månaden är det ingen jättestor förändring nu. Om man däremot jämför med toppnoteringen i maj, på 30,1 procent, så är det ett tapp på fyra procentenheter, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Det är framförallt väljarna i åldern 50 till 64 år som nu lämnar S, enligt Aftonbladets/Demoskop.

”En turbulent period”

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad, kommenterar resultatet i ett sms till Aftonbladet:

– Vi är inne i en turbulent period, både i Sverige och i hela västvärlden. Det finns väldigt mycket osäkerhet och oro när det gäller pandemin, den ekonomiska krisen och det ökande våldet, och det tycker jag avspeglas i opinionsmätningarna.

Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S).
Foto: MAGNUS SANDBERG
Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S).

Hon tror att mycket kommer att hända i opinionen den närmaste tiden.

–Jag tror samtidigt de politiska alternativen blir tydligare kommande veckor då vi presenterar en återstartsbudget med historiska satsningar på jobb och välfärd, skriver hon.

SD och V ökar

Partierna som ökar mest är de på ytterkanterna: SD ökar med 1,1 procentenheter och Vänsterpartiet med 0,7 procentenheter.

– I pandemins början kom väljare från SD och V till Socialdemokraterna. Det vi ser nu är att väljarna går tillbaka till sina ursprungliga partier, säger Karin Nelsson.

Foto: CAROLINA BYRMO
Stefan Löfven.

Hon säger att frågor som migration och lag och ordning har fått mer plats i debatten. Något som Moderaterna har vunnit på.

– Moderaterna har varit väldigt synliga den senaste tiden. Framför allt i frågan om brott och straff. Det har gett effekt i opinionen där de stiger med 0,6 procentenheter, säger hon.

Moderaterna har nu ett väljarstöd på 22,2 procent.

Foto: BJÖRN LINDAHL / CAROLINA BYRMO
Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ökar mest.

Annie-effekt dröjer

Något som man hade kunnat ana var att en Annie Lööf-effekt skulle synas i undersökningen då hon nu är tillbaka på posten som Centerpartiets partiledare efter sin frånvaro.

– Den här undersökningen gjordes precis när hon kom tillbaka, så om det kommer någon Annie-effekt kommer den nog dröja ytterligare en månad, säger Karin Nelsson.

Några större förändringar finns inte i varken Liberalernas eller Miljöpartiets väljarstöd. De fortsätter ligga under fyraprocentspärren. MP har nu 3,2 av väljarnas stöd och L har 3,1 procent.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE