Publicerad:

Trumps lögn: ”Mina förfäder är från Karlstad”

Av:

Publicerad:
1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
Donald Trump.

Donald Trump ville hellre ha svenskt än tyskt ursprung.

I sin självbiografi "Trump: The art of the deal" från 1987 hävdade han att hans farfar kom från Karlstad – i stället för den tyska staden Kallstadt.

Han påstod också att han bjudits in för att träffa ”den svenske presidenten”.

USA:s nästa president skämdes så pass mycket över sina tyska anor så att han i boken "Trump: The art of the deal" från 1987 påstod att han var från Karlstad istället för den tyska staden Kallstadt.

”Levde hårt och drack mycket”

I sin självbiografi ”Trump: The art of the deal” från 1987 skriver Trump att hans farfar invandrade till USA från Sverige.

”Han kom hit från Sverige som barn och ägde en relativt framgångsrik restaurang, men han levde hårt och drack mycket, och han dog när min far var elva år”, skrev Trump, enligt Buzzfeed.

Ett påstående han några år senare tog tillbaka och istället medgav att hans släkt var från Tyskland.

Farfadern föddes inte i Karlstad utan i Kallstadt i Tyskland år 1870.

Blev inbjuden av svensk president

I Trump-biografin ”Lost tycoon. The many lives of Donald J. Trump” skriver författaren Harry Hurt att lögnen kan ha handlat om att Trump inte ville stöta sig med judiska hyresgäster som bodde i hans fastigheter.

Trumps pappa ska också ha kört samma vals.

När Donald Trump konfronterades med påståendet i en intervju med Vanity fair från 1990 svarade han undvikande:

- Det är komplicerat. Min far var inte tysk, mina farföräldrar var tyska ... svenska, de var egentligen från hela Europa. Jag funderade på att lägga tonvikten vid de övriga platserna i den andra upplagan eftersom jag fick så många brev från Sverige. Ville jag komma över och tala till parlamentet? Ville jag träffa presidenten?, sa han i intervjun.

Den lilla orten Kallstadt, med drygt 1 200 invånare, ligger omkring tio mil söder om Frankfurt am Main.

Publicerad:
Publicerad: