Demonstrationer på båda sidor

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

PHILADELPHIA. Demonstranter samlas utanför rösträkningslokalen i Philadelphia när valkampen hårdnar.

Trump-anhängare kräver att räkningen stoppas – medan motdemonstranter ropar att varenda röst måste räknas.

Biden knappar in på Trumps ledning i nyckelstaten som kan avgöra valet.

Hundratals demonstranter har intagit korsningen utanför mässhallen i Philadelphia.

På ena sidan gatan: Trump-väljare som ropar att röstningen måste stoppas omedelbart. De ropar: ”Stoppa fusket – Joe blev slagen!” och viftar med Trump-flaggor.

På andra sidan: Demonstranter som kräver att varje röst ska räknas klart, eftersom att delstaten tillåter att poströster kan räknas fram till fredag eftermiddag.

Trump-anhängare demonstrerar utanför rösträkningslokalen.
Foto: Pontus Höök
Trump-anhängare demonstrerar utanför rösträkningslokalen.
Foto: Pontus Höök
Biden-väljare demonstrerar utanför rösträkningslokalen.

”Ska sluta räkna”

Mellan grupperingarna vaktar poliser och ställer upp fler kravallstaket. Än så länge inga våldsamheter på platsen, men hätska ordväxlingar flyger över polisernas axlar.

– Min åsikt är att de ska sluta räkna rösterna – de skulle ha slutat redan i tisdags, på valdagen, säger Trump-anhängaren Timothy Kenelly, 33, som står med en flagga över axlarna.

Han anser att folk hade tillräckligt med tid för att skicka sin röst före valdagen, och tycker det är nonsens att de fortsätter räkna även efteråt. Trots att det är ett beslut från Högsta domstolen som gör att Pennsylvania får räkna den rekordhöga mängden poströster som kommit in i delstaten – 2,5 miljoner – i tre dagar.

– Det är mycket skumt som pågår. Det spelar ingen roll om domstolen beslutat det – folk röstade på valdagen. Det finns ingen orsak till att räkna i flera dagar. Om det är ett ärligt system tror jag Trump vinner, säger Timothy.

Foto: Pontus Höök
Trump-anhängare demonstrerar utanför rösträkningslokalen.

Kräver att räkningen fortsätter

Stundtals utbryter total dansfest på platsen, när demonstranterna spelar 70-talslåten ”Ain’t no stoppin’ us now”, men i låttexten byter de ut de sista två orden mot ”the count”. Det vill säga: ”Inget kommer stoppa rösträkningen”.

Philadelphia-bon Ann Marie Krulick, 29, är en av de som som kräver att räkningen fortsätter inne i mässhallen tills det är klart.
– Det är verkligen upprörande med hoten och väljarförtrycket som pågår. Det sker på grund av Trump och hans fascistiska regim. Jag tror inte att folk förstår allvaret i det som sker. Jag kämpar för vår demokrati – väljare är under attack, säger hon.

Foto: Pontus Höök
Ann Marie Krulick, 29, demonstrerar.

Rösträkningen stoppades tillfälligt i någon timme i Pennsylvania, medan man tog itu med ett färskt domstolsbeslut. En federal domare slog fast att observatörer från Trump-kampanjen måste tillåtas att få större access till mässhallen i centrala Philadelphia.

Trump har utlovat juridiska strider, både i Pennsylvania och andra delstater där det skiljer små marginaler mellan honom och Biden.

Foto: Pontus Höök
Ann Marie Krulick, 29.

Mer och mer jämnt

Biden har knappat in på Trumps ledning i delstaten Pennsylvania rejält det senaste dygnet. Under onsdagen hade Trump en ledning på över 600 000 röster. Nu skiljer det lite mer än 100 000 röster mellan kandidaterna.
Kvar att räkna är främst poströster från områden kring storstäderna Philadelphia och Pittsburgh, vilket tros gynna demokraten.

Vid kravallstaketet står även Ronaee Singletary, 23, som säger att hon kommit till platsen som en motvikt till Trump-supportrarna.

– De är arga för att siffrorna förändras snabbt – och det går inte deras väg. Biden vinner just nu, de gillar inte det. Philadelphia kommer rösta på Joe Biden. Det finns inget de kan göra för att stoppa det – det håller redan på att ske, säger hon.

Ronaee tror att det kan bli våldsamheter beroende på hur det går i valet och om rösträkningen kommer fortskrida. Men hon tror att våldet kommer från Trump–anhängarna i så fall.

– Vi är här och är fredliga, säger hon.

Timothy Kenelly, som vill stoppa den fortsatta räkningen i Philadelphia, tror också att det kan bli oroligt på gatorna i staden. Men han tror att andra sidan kommer inleda eventuella upplopp.

– Oavsett om de fortsätter med rösträkningen eller inte, och oavsett vem som vinner så kommer det bli mycket problem på gatorna och protester. Inte bara i ”Philly”, utan överallt. Men om folk går ut och förstör städerna kommer det varken hjälpa valet eller hela processen.

Foto: Pontus Höök
Fotograf Pontus Höök och reporter Emelie Svensson på plats i Philadelphia.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE