Mejla

Wolfgang Hansson

Varför offra tusentals soldater när man kan manipulera ett val?

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Sergei Karpukhin / AP
Underrättelsekällor i USA uppger att Rysslands president Vladimir Putin personligen var inblandad i att påverka det amerikanska presidentvalet.

Förr var man tvungen att offra tiotusentals soldaters liv för att ta över ett land.

Modern krigföring ser väldigt annorlunda ut.

Varför dra ut i strid om man kan manipulera fram ett önskat valresultat hos sin värsta fiende?

Ryssland har visat att man är oerhört skicklig på att tillämpa det som med en modern term kallas assymetrisk krigsföring. Angrepp som använder sig av okonventionella metoder.

På Krim skickade man in gubbar i gröna uniformer utan nationalitetsbeteckningar. Alla undrade vilka de kunde vara trots att det rätt snabbt stod klart att de rimligen måste vara ryska soldater.

Men osäkerheten om de små gröna männen gav Vladimir Putin det överraskningsmoment och den tid han behövde för att neutralisera de ukrainska trupperna som fanns på Krim. Nästan inte ett skott avlossades och ändå kunde Ryssland ta över halvön från Ukraina.

Sannolikt världsbäst

I Sverige har FRA avslöjat hur cyberattacker mot svenska myndigheter, företag och universitet från bland annat Ryssland ökat kraftigt. Ryssarna (de är inte ensamma) försöker ta sig in och skaffa fram känslig och hemlig information.

I det nyss avslutade valet hävdar den amerikanska underrättelsetjänsten CIA att Ryssland på olika sätt försökt påverka utgången av presidentvalet, bland annat genom att läcka demokratiska partiets e-post och kanske till och med hacka röstningsmaskiner i flera delstater.

Ryssarna är inte ensamma om den här typen av angrepp men sannolikt världsbäst.

Liknar krigsförklaring

Den tillträdande presidenten Donald Trump har avfärdat uppgifterna som löjliga. En minst sagt märklig inställning från den kommande ledaren för världens supermakt. Om en av USA främsta konkurrenter på den internationella arenan försöker påverka den demokratiska processen i världens mäktigaste nation så är det givetvis oerhört allvarligt. På många sätt är det detsamma som en krigsförklaring.

Särskilt allvarligt blir det när Ryssland, som i det här fallet, så tydligt gynnas av valutgången.

Om de tekniska möjligheterna står till buds är det väldigt lockande att använda dem för att nå mål som annars skulle kräva att man invaderade ett annat land.

Trumps inställning verkar mest vara ett sätt att förhindra att hans seger solkas. För även om Trump i sig inte försökt manipulera valet ser det väldigt illa ut om det var en främmande makt som hjälpte honom in i Vita huset.

Putin store vinnaren

Än så länge vet vi inte riktigt hur bevisen ser ut så det vore fel att slå fast att Ryssland verkligen påverkat valutgången med sina olika aktioner. Men det står ställt utom allt tvivel att det amerikanska presidentvalets stora vinnare är Vladimir Putin.

Om Donald Trump gör vad han sagt att han ska göra innebär det ett slut på de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland som kanske till och med kan behålla Krim och ändå få bli insläppt i den internationella gemenskapen igen. Trumps utnämningar hittills spelar Putin i händerna på ett sätt som måste få den ryske presidenten att nypa sig i armen för att övertyga sig om att det verkligen är sant.

Tänk så annorlunda det hade sett ut om Hillary Clinton istället vunnit valet. Då hade sanktionerna skärpts istället. USA:s säkerhetspolitiska ledning hade bestått av personer som varit mycket fientliga mot Putins och Rysslands stormaktsambitioner. Både ekonomiskt och politiskt hade den utgången varit en svår motgång för Putin som fortsatt vara en internationell paria.

Nu ser framtiden för Putin istället ljusare ut än på många år. Precis lagom till presidentvalet 2018 då han kan väljas om för en ny sexårsperiod.

Merkel nästa?

Så om Putin verkligen låg bakom försöken att manipulera det amerikanska presidentvalet så har han blivit rikligt belönad.

Det vore tjänstefel av amerikanska myndigheter att inte gå till botten med misstankarna för att få fram vad som hände. Andra länder kan också drabbas. I Tyskland är man redan på gång att vidta åtgärder för att ingen utomstående makt ska kunna påverka utgången av förbundsdagsvalet nästa höst. 

Angela Merkel ställer upp för omval. Hon är Europas mäktigaste politiker och numera en av de tyngsta kritikerna av Kremls politik. Om hon mot alla odds förlorade vore det en ny stor framgång för Putin.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE