Här är kronprinsessans hemlighet: En bokklubb

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Kronprinsessan Victoria berättar i en ny intervju om sitt stora läsintresse.

Hon pratar öppet om sin dyslexi och avslöjar även att hon är med i en hemlig bokklubb.

Senaste bokupplevelsen var så stark att hon tvingades stanna upp och gråta flera gånger, säger hon till tidningen ”Vi läser”.

I tidningen ”Vi Läser” intervjuas kronprinsessan Victoria om böcker, som verkar vara ett av hennes stora intressen.

Lider av dyslexi

För tidningen berättar kronprinsessan om sina svårigheter att läsa. I ton­åren var böcker och läsning ingenting som hon var ­särskilt förtjust i, hennes dyslexi gjorde allt med bokstäver jobbigt.

– Det var jättetungt med böcker. Själva läsningen var så jobbig att det förtog glädjen, säger kronprinsessan i intervjun.
Numera varvar hon läsning i vanliga böcker med att lyssna på ljudböcker.

Kronprinsessan Victoria på konventet Folk och Kultur. Här vid en monter med en tron gjord av böcker och hela verket är gjort av Quinteros Regina Garcia.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kronprinsessan Victoria på konventet Folk och Kultur. Här vid en monter med en tron gjord av böcker och hela verket är gjort av Quinteros Regina Garcia.

”Lindgren var modig”

Kronprinsessan avslöjar dessutom att hon är med

i en bokklubb som kallas för Inget. Vilka som ingår i den hemliga bokcirkeln avslöjas inte, men på sommarens läslista står ”En stund är vi vackra på jorden” av Ocean Vuong. Den hyllade romanen har blivit en succé i USA, har översatts till flera språk och utkom på svenska i våras.

Victoria berättar att böcker betytt mycket för henne under upp­växten, allt från barnflickans läsning av Lennart Hellsing till mamma ­Silvias muntliga berättelser från Brasilien. Hon läser fort­farande Elsa Beskow, Tove Jansson och Astrid Lindgren.

– Astrid Lindgren var väldigt modig. Hon vågade ta i de svåra ämnena: sjukdom, död, föräldra­lösa barn, mammor i himlen, säger kronprinsessan Victoria till ”Vi läser”.

”Drabbade mig”

En av de böcker som på senare tid har fångat henne är ”Den sista flickan” av Nadia Murad.

– Den drabbade mig väldigt hårt. Jag lyssnade på den när jag var ute och sprang. Jag vet inte hur många gånger jag stannade och grät, säger kronprinsessan Victoria och tillägger att det inte blev någon vidare träning den dagen.

Foto: Urban Andersson
Kronprinsessan Victoria. Arkivbild.

PODD Semestrande kungligheter- här spenderar de helst somrarna

Hur ser de kungliga semestrarna ut för Europas kungahus? Vem är det som förvarar flingpaket i fönstret vid det franska vinslottet och vilken ön räddar kungligheterna från fotografer? Sommartraditionerna går i arv och lever vidare. Jenny och Sara pratar om de kungliga somrarna och slottsliknande sommarstugorna.

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: