Skogsbrand i Nynäshamn – stort pådrag till platsen

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett stort räddningspådrag arbetade på lördagseftermiddagen med två omfattande skogsbränder i Nynäshamn- och Haningetrakten.

Brandhelikopter vattenbombade för att stoppa spridningen.

– Det brinner kraftigt i skogen, säger Lars-Åke Stevelind på räddningstjänsten.

Det första larmet kom in klockan 12.27 då kraftig rökutveckling hade skymtats från ett område i Nynäshamns kommun.

– Det brinner kraftigt i skogen i närheten av Lisseläng. Det är en kraftig rökpelare från skogen men vi vet ännu inte hur stort det här är, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef på räddningscentralen i Stockholms län.

Totalt skickades 10 enheter från Sorunda, Nynäshamn, Nykvarn, Botkyrka och Huddinge, samt en brandhelikopter skickats till platsen.

1 av 4 | Foto: Stefan Jerrevång
Ett stort räddningspådrag arbetar med en omfattande skogsbrand i Nynäshamns kommun.

– Vi har gasat på ganska ordentligt och skickat ordentligt med resurser för att vara säkra på att få det här under kontroll så fort som möjligt, säger Lars-Åke Stevelind.

Vid 14-tiden hade räddningstjänsten lyckats omringa området som uppges vara 40 000 kvadratmeter stort. Samtidigt vattenbombar brandhelikopter området.

– Det är stort för att vara en skogsbrand men är inte i närheten av de här gigantiska bränderna förra sommaren, säger Anders Handell, pressbefäl på räddningstjänsten.

Vid 14-tiden fick räddningstjänsten larm om en ny brand vid Tjursjön i Haninge kommun. Brandhelikoptern som använts i branden vid Segersäng i Nynäshamns kommun skickades då dit.

– Det handlar om en skogsbrand på 15 000 kvadratmeter där vi har fyra stationer på plats. Det är väldigt eländig terräng och svårt att komma till, säger Ulf Sjöholm, på räddningstjänsten.

Båda skogsbränderna kunde stoppas under lördagseftermiddagen. Vid 16-tiden hejdades branden i Segersäng och en halv timme senare var situationen under kontroll vid Tjursjön.

– Vi har kunnat stoppa alla hot om spridning och även kunnat börja jobba oss inåt i bägge två bränderna. Vi räknar med att kunna vara klara innan det blir mörkt i natt i båda fallen, säger Lars-Åke Stevelind.

1 av 3 | Foto: Stefan Jerrevång
Vid 14-tiden fick räddningstjänsten larm om en ny brand vid Tjursjön i Haninge kommun.
Publicerad: