”Malmö är paradiset i jämförelse med Chicago”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Redaktören för en konspirationssajt med bas i London utlovade 2 000 dollar till den journalist som vågade åka till Malmö.

Frilansaren Tim Pool nappade – och är nu på plats för att undersöka hur farlig staden egentligen är.

– Det är klart att det finns problem, men i jämförelse med Chicagos kriminalitet är Malmö paradiset, säger Tim Pool.

Tim Poole.
Foto: Krister Hansson
Tim Poole.

Det började med Donald Trumps numera världskända uttalande om ”See what happened in Sweden!”. Orsaken visade sig efter den första förvirringen vara filmaren Ami Horowitz kraftigt vinklade Youtube-dokumentär ”Stockholm syndrome”, som bland annat pekar ut invandrare som orsak till en påstått ökad brottslighet i Sverige.

I den efterföljande debattens svallvågor gjorde redaktören Paul Joseph Watson, som driver sajten Infowars – av bland annat BBC beskriven som såväl konspiratorisk som högerextrem – ett erbjudande på Twitter:

Den journalist som ”vågade” skulle han betala resa och uppehälle till för att åka till Malmö och tillbringa en natt där.

Den amerikanske frilansjournalisten Tim Pool vågade, och kom till Malmö på torsdagen.

Första natten tillbringade han på ett av Malmös finare hotell – Elite Savoy. När han twittrade en film från gatan utanför kom genast reaktioner om att ”nu är det bevisat att Malmö är säkert”.

Tim Pool säger att det är typiskt – allt han gör politiseras.

– Jag bara skakade på huvudet. Vad vi än gör så kommer folk att vrida och vända på det vi gör till sin fördel, både vänster och höger.

– Vi behöver en mer sansad diskussion.

Han är på plats för att göra ett försök att undersöka kriminaliteten i Malmö, men även för att resa genom mer av Europa. Totalt har han fått ihop 14 000 dollar (cirka 130 000 kronor) till resan, och en majoritet av donationerna kommer från konservativa och högerpopulistiska håll.

Att Sverige har hamnat i skottlinjen för amerikansk politik är inget konstigt, säger Tim Pool. Vänsterpolitiker i USA och Europa har länge haft Sverige som förebild. När det visar sig att det sker mord i Sverige så vaknar deras motståndare.

– Nu gnuggar högersidan sina händer. Sverige tog emot mycket flyktingar förra året. Så de vill gärna hitta problem.

Men de kommer att bli besvikna, säger Tim Pool.

– Det jag tycker är galet är att många konservativa som har gett mig pengar tror att vi kommer upptäcka ett slagfält. Att vi kommer bli skjutna. Jag har fått tweet om att jag ska vara försiktig. Och min mamma ringde och undrade om jag hade en skottsäker väst. Jag skrattade och sa: ”Mamma – det är Sverige.” 

– Jag är verkligen inte här för att utmåla en bild av att kriminaliteten beror flyktingar, man måste titta djupare på orsakerna. Många av dem har svårt att anpassa sig på grund av de inte kan språket, de är fattiga, arbetslösa och desperata. Det kommer att leda till kriminalitet.

Tim Pool berättar att vänsteranhängare har kritiserat resan till Sverige. De tycker att han ska ha ignorera Donald Trumps ”fake news”, och att han nu göder högerextrema åsikter. Pool säger att han ofta anklagas för att vara Trump-anhängare. Eller Trump-motståndare.

– Så är det inte. Jag försöker bara vara journalist.

Lite har Tom Pool fuskat, skulle man kunna säga. Han var i Malmö redan i november förra året, då han i samband med en konferens i Danmark tog en tur över sundet. Han gick till en spelbutik, åt indisk mat och promenerade runt i stan.

– Ta inte illa upp, men det var ganska tråkigt.

Den här gången stannar han i Malmö över helgen. Planen är att besöka några utsatta områden kvällstid, så natt till lördagen ska han och hans medarbetare sova i en lägenheten i Rosengård.

Själv tror han att det kommer att bli en behaglig vistelse.

– Jag är från Chicago. En gång när jag var 19 år så åkte jag och min bror bil i stan. Plötsligt kom det upp ett annat fordon bredvid och började skjuta på oss. Jag tror verkligen inte att jag kommer uppleva något som ens är i närheten av det här.

– Det är klart att det finns problem, men i jämförelse med Chicagos kriminalitet är Malmö som paradiset, säger Tim Pool.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE