Källor: ”Putin var direkt inblandad i hackerattackerna”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Rysslands president Vladimir Putin var direkt inblandad i hackerattacker som påverkade presidentvalet i USA, uppger underrättelsekällor inom CIA för NBC News.

Putins påstådda agerande beskrivs som en personlig ”vendetta” mot Hillary Clinton.

Två högt uppsatta underrättelsekällor i USA uppger att Rysslands president Vladimir Putin personligen var inblandad i att påverka det amerikanska presidentvalet. Det rapporterar NBC News.

Källorna uppges ha direkt tillgång till informationen som säger att Putin styrde hur hackat material från Demokraterna läcktes och användes. Informationen kommer från diplomatanställda och spioner som jobbar för USA:s allierade, enligt NBC News.

”Varit känt länge”

Putin ska ha motiverats av flera saker, bland annat en personlig ”vendetta” mot Hillary Clinton. Senare utvecklades detta till att visa hur korrupt amerikansk politik är. Ryssland ska även ha velat få allierade till USA att tvivla på att landet skulle vara ”en trovärdig global ledare längre”, enligt en av de högt uppsatta källorna.

– Han har haft en vendetta mot Hillary Clinton. Det har varit känt länge på grund av vad hon sa om hans val vid parlamentsvalet 2011, säger Michael McFaul, USA:s tidigare ambassadör i Ryssland.

Enligt CIA ville den ryska regeringen välja Donald Trump till president. Informationen om Putins personliga inblandning sträcker sig längre än den information som USA förlitade sig på under valet i oktober. Då gick 17 underättelsemyndigheter ut med att Ryssland ligger bakom hackerangreppen mot Demokraterna.

– Vi har 17 underättelsemyndigheter, civila och militära, som har kommit fram till att dessa spionattacker, dessa cyberattacker, kommer från högsta instans i Kreml. Och de är skapade för att påverka valet. Jag tycker det är djupt oroväckande, sa Hillary Clinton under den tredje valdebatten i Las Vegas.

Trumpa avfärdar uppgifterna

Källorna uppger för NBC News att att de har stort förtroende för att uppgifterna om Putins inblandning är riktiga.

CIA har kommit fram till att Ryssland har hackat amerikanska personers och institutioners mejl för att påverka valet till Donald Trumps fördel, skrev The Washington Post förra veckan.

Trump, som själv lovordat Putin som en stark ledare, har kallat påståendena om rysk inblandning för ”löjeväckande”.

Publicerad: