Iran kan ha drabbats av en andravåg av corona – bröllop pekas ut

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Det mesta pekar på att Iran har fått en andravåg av coronaviruset.

Under de senaste dagarna har landet rapporterat in över 3 000 nya fall per dygn.

En bröllopsfest kan vara upphovet till den ökade spridningen, enligt president Hassan Rohani.

Iran är det land i mellanösten som drabbats hårdast av corona. Kurvan som landet lyckats plana ut har nu stigit igen till nästan lika höga nivåer som när toppen nåddes i mars.

Situationen beskrivs som alarmerande i flera provinser i landet. Nio av Irans 31 provinser har en så kallad ”röd zon” vilket betyder att smittspridningen av viruset är okontrollerad där. Experter tror att en av anledningarna till den ökade spridningen kan bero på att invånarna inte följer de sociala restriktionerna, skriver BBC.

– När butiker har öppnat har folk glömt bort restriktionerna. Kanske var det för tidigt, säger en av smittskyddsexperterna i landet till Arab News.

Samtidigt uppger myndigheterna i Iran att det ökade antalet bekräftade fall kan bero på att fler provtas. Det kan delvis stämma, eftersom dödstalen inte har ökat lika markant som smittotalen, rapporterar Daily Mail.

Men Irans president Hassan Rohani har en annan teori.

– Vi har sett en topp i epidemin vid en plats, och upphovet till den var ett bröllop som orsakat problem för flera människor, sjukvårdsarbetare och belastningar för ekonomin och landets sjukvårdssystem, säger Rohani i statlig tv, utan att gå in på var eller när bröllopet ägde rum, rapporterar TT.

Irans president Hassan Rohani uppger att en bröllopsfest kan ligga bakom ökningen av smittofall.
Foto: IRANIAN PRESIDENCY OFFICE/TT
Irans president Hassan Rohani uppger att en bröllopsfest kan ligga bakom ökningen av smittofall.

Smittofallen börjar likna tidigare toppnivå

Det senaste dygnet registrerades 2 886 nya bekräftade fall, vilket är något lägre än de senaste tre dagarna då antalet nya bekräftade fall legat på över 3 000.

Under gårdagen registrerades 3 574 nya bekräftade fall från det senaste dygnet, vilket är det högsta dagsantalet som landet haft sedan pandemin startade.

Det högsta dagstalet innan dess var från den 30 mars, då 3 186 bekräftade fall registrerades för det dygnet.

Landet började under april lätta på flera restriktioner och bland annat öppnat butiker, moskéer, skolor och kontor.

”Vi måste arbeta”

Presidenten ser dock ingen möjlighet att strama åt restriktionerna igen.

– Vi måste arbeta, våra fabriker måste hållas i gång, våra butiker måste vara öppna och man måste kunna förflytta sig inom landet när det är nödvändigt, säger Rohani enligt TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE