Valarnas glädje: Räddades från fångenskap

Av:

Publicerad:

Flera år av planering har lett fram till det här tillfället. Efter en tolv timmar lång flygtur från Kina till Island var vitvalarna Little White och Little Grey äntligen fria.

– De har inte känt av solljus sedan de var väldigt unga och togs i fångenskap, säger Andy Bool som driver Sea Life Trust.

På djurparken Ocean World i Shanghai, i Kina, tränades vitvalarna Little White och Little Grey till att underhålla publiken. Nu har den ideella organisationen Sea Life Trust fått ta över djuren som för första gången sedan 2011 fått frisk luft och solljus.

– Det här är ett enormt steg framåt. Vi visar hur man kan ta hand om de här djuren i en naturlig miljö, säger Andy Bool, som driver organisationen, i en video på Facebook.

Vitvalen ”Little Grey” verkar nöjd.
Foto: Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
Vitvalen ”Little Grey” verkar nöjd.

Flög i 12 timmar

Little White och Little Grey fick flyga i ett specialanpassat fraktflygplan i 12 timmar från Kina till reservatet på Island redan förra året. Sedan dess har de fått acklimatisera sig.

I maj i år kom en uppdatering.

”Efter månader av förberedelser så har deras kroppar anpassat sig till åtta grader kallt vatten, i stället för femton, och de behåller sin kroppsvikt”, skrev Sea Life Trust på Facebook då.

Släpps snart ut i det stora reservatet

Nu har de släppts ut i havsvattnet i en avgränsad del av reservatet i Klettsvik-bukten söder om Island. Under ”en kort period” ska de återigen acklimatisera sig för att sedan släppas ut i det stora reservatet.

– Att få se det här, det är helt otroligt. Vi hoppas kunna visa att Little White och Little Grey trivs i den här bukten, säger Andy Bool.

Publicerad:

LÄS VIDARE