Både Trump och Biden anklagas för sexövergrepp

Presidentvalet i USA

  • Emelie Svensson

LOS ANGELES. USA väljer mellan två presidentkandidater – som båda anklagas för sexuella övergrepp.

Två av de kvinnor som pekar ut Joe Biden och Donald Trump som förövare är Tara Reade och svenskättlingen Kristin Anderson.

För Aftonbladet berättar de om dödshoten, hur övergreppsanklagelserna blivit partipolitik, och frustrationen över att så få väljare verkar bry sig.

Kristin Anderson, 50, tar med pizzakartongen från bilen och småspringer upp för trappan till lägenheten på andra våningen. Från avsatsen syns Los Angeles kullar, med kutryggiga palmer som reser sig ur diset.

Hon knuffar upp ytterdörren. I hallen står kofferten som hennes farfar fyllde med sina ägodelar i Sverige och släpade ombord på passagerarfartyget, för att söka lyckan i New York för runt hundra år sedan.

På samma Manhattan-gator byggde Kristin en modellkarriär under 90-talet. I köket har hon kvar fotografier från den tiden. De visar en 20-åring lutad mot en vägg, med blicken mot linsen och tummarna hängande i fickorna på jeansshortsen.

Då anade hon inte att hon, enligt hennes berättelse, inom kort skulle bli antastad av en man under en utekväll.

Än mindre att den mannen senare skulle bli USA:s president.

Kristin Anderson säger att övergreppet inträffade på The China Club på Upper West Side, ett av stans då hetaste inneställen. Festerna var kändistäta med tidens högdjur – som modellen Tyra Banks och medlemmar i pojkbandet ’NSYNC. Klubben var känd som Donald Trumps ”måndagsnäste”, där han träffade kvinnor vid perioden kring sin skilsmässa 1992.

Kristin Anderson som ung modell i New York.

EMELIE SVENSSON

Kristin Anderson minns att hon satt på en röd sammetssoffa och pratade med vänner. I den svettiga lokalen var det packat med folk som dansade omkring dem. Hon märkte därför inte personen som satte sig intill. Inte förrän hans fingrar tog sig in under kjolen, flyttade sig upp för hennes lår och rörde vid hennes underliv. 

– Jag reste mig direkt och pressade mig genom folkmassan. Efter ett par meter vände jag mig om och tittade rakt på honom. Omedelbart kände jag igen det där speciella håret och ögonbrynen: Det var Trump. Allt gick så snabbt – det handlade om kanske 30 sekunder, säger hon. 

Donald Trump syntes ofta i New Yorks festvimmel i början på 1990-talet.

Luiz Ribeiro / AP

Vännerna kände också igen Trump, eftersom att han ofta syntes i tabloiderna och frekvent rörde sig i New Yorks uteliv. Efteråt talade Kristin med kompisarna om händelsen. 

– Vi tyckte det var äckligt, och sa till varandra ”usch, han är så äcklig”, berättar hon.

Kristin ställer pizzan på köksbänken och ropar att det finns mat till sonen i rummet intill.

Det har gått nästan exakt fyra år sedan hon satt på dessa kvadratmeter i köket och skrollade på mobilen – när hon fick en video skickad till sig från en vän. På inspelningen, som i dag är allmänt känd som ”Access Hollywood”-bandet, hörde hon Trump skryta om hur han brukar ta kvinnor på könet.

– Jag tänkte: Wow, det är fucked up – men inte överraskande. För det är precis vad han gjorde mot mig. Sedan tänkte jag: Hur många andra kvinnor har han utsatt för precis samma sak?

Med bara veckor kvar till presidentvalet 2016 slog klippet ner som en bomb i USA. Under ett par veckor trädde kvinnor fram på löpande band och anklagade Trump för att ha förgripit sig på dem. I flera fall på just det sätt som han talar om i videon: genom att ”grab them by the pussy”.

Många trodde att detta – ett slags erkännande av sexuella övergrepp – skulle slå sönder Trumps kampanj och hela hans politiska karriär.

Kristin Anderson tvekade om även hon skulle säga något.

Troligtvis på grund av skammen som alltid hör samman med övergrepp. Även om det inte är ditt fel som offer, tänker man på något vis att man bad om att bli utnyttjad. Jag visste inte om jag orkade öppna den dörren. Då skulle jag vara tvungen att hantera alla de känslorna.

Efter en veckas övertalning från en vän och en reporter från Washington Post valde hon att offentliggöra sin berättelse. Främst för sin egen skull: Att tala ut var en möjlighet, ett första steg mot att läka efter alla de övergrepp hon utsatts för av olika män. 

Hope Hicks under ett av Trumps kampanjmöten under 2016.

TT NYHETSBYRÅN

Hope Hicks, presidentens dåvarande talesperson, svarade på Kristins anklagelser genom att säga: ”Trump förnekar starkt denna falska anklagelse från någon som vill få gratis publicitet. Det är löjligt”.

Sedan dröjde det inte länge innan attackerna mot Kristin började.

– Jag fick dödshot, och bilder på blodiga upphackade kroppar. De skrev: ”Jävla demokrat – vi ska döda dig din bitch”. Folk dök upp på min trapp och knackade på, så jag låste in mig i mitt hus och gick inte ut på länge. Jag var definitivt inte redo för allt det där. Det var riktigt läskigt, säger Kristin.

Avslöjandet blev som bekant inte dödsstöten för Trumps kampanj. I dag har totalt 26 kvinnor anklagat president Donald Trump för olika typer av sexbrott, allt från trakasserier och tafsande till våldtäkt. Han nekar till allt.

Kristin Anderson säger att hon varken stöttade Hillary Clinton eller Donald Trump under förra valet, men att det var tydligt att anklagelserna politiserades – med grova attacker från republikaner, och hyllningar från demokrater. Som om hon gjort ett politiskt ställningstagande.

– Jag visste att det skulle bli politiskt förvrängt. Men det är ingen demokratisk eller republikansk fråga – det handlar om sexuella övergrepp mot kvinnor. Det finns överallt. Nu ser vi dessutom hur båda sidor anklagas – men ingen talar om det.

Allt eftersom listan över kvinnor som anklagar Trump har vuxit – och även anklagelser riktade mot Brett Kavanaugh som Trump nominerade till domare i Högsta domstolen – är det svårt att bortse från att åsikterna kring övergrepp ibland skiljer sig åt beroende på partitillhörighet i USA.

Det har gjort att framför allt demokrater gång på gång upprepar slagorden ”tro på alla kvinnor” i Metoo-eran.

Vilket gör att de nu sitter i en politisk rävsax.

I fjol anklagade nämligen åtta kvinnor Joe Biden för att han agerat olämpligt mot dem. Inget brottsligt, men han ska ha varit närgången, gett oönskade pussar på huvudet och sniffat på deras hår.

En av de kvinnorna – Tara Reade – har utvidgat sina anklagelser i år. Till något betydligt grövre.

Hennes berättelse har fått demokratiska väljare att nu skruva på sig obekvämt och fått republikaner att fnysa ”hycklare”.

Tara Reade, 56, lever i dag på hemlig ort.

Donald Thompson / AP

Tara Reade, 56, befinner sig i dag på hemlig ort i Kalifornien. Hon vill inte avslöja mer, eftersom även hon ständigt attackeras och hotas. Särskilt nu, under slutspurten inför valet.

– Många av dem är uttalade Biden- och Harris-supportrar, och de har varit ihärdiga ända sedan april. En del säger att de vet var jag bor och att de ska komma hit mitt i natten. Även min dotter hotas och trakasseras, hennes telefon har hackats flera gånger. Det är skrämmande, säger hon.

Tara Reade är besviken över att Demokraterna först sagt ”det ska vara säkert för alla kvinnor att berätta sin historia”, men sedan inte behandlat henne väl. Särskilt eftersom partiet vill att valet ska handla om att Biden är en kandidat med högre moral och empati, till skillnad från Trump.

– Det är bekvämt att försöka tysta mig. Demokratiska partiet är inte bara medskyldiga, de möjliggör attackerna, säger hon.

Övergreppet ska ha skett 1993 när Joe Biden var senator.

John Duricka / AP

Tara Reade blev intresserad av politik under college-tiden. Under hösten 1992 ansökte hon om ett jobb på kansliet för Joe Biden, som då var framträdande senator. Hon blev assistent, med uppgifter som att sortera post och ta hand om praktikanterna.

– Det var en annorlunda värld. Vi hade datorer, men använde mest fasta telefoner och, tro det eller ej: personsökare. Det var en atmosfär med högt tempo och jag gillade det. Inledningsvis.

”Det var en atmosfär med högt tempo och jag gillade det. Inledningsvis”, säger Tara Reade.

Våren 1993 minns hon hur hon fick i uppgift att leverera en gymväska till Joe Biden, och de möttes i en tom korridor i regeringskomplexet i Washington DC.

Där hävdar hon att Biden plötsligt tryckte upp henne mot en vägg, började kyssa henne och tog på henne över hela kroppen. Sedan säger hon att han förde sina händer under kjolen och penetrerade henne med sina fingrar.

Enligt Tara Reade frös hon till is, och försökte dra sig undan. Sedan säger hon att Biden ska ha blivit upprörd och sagt: ”Du är inget för mig. Inget”.

– Jag minns att jag blev kall i hela kroppen och skakade. Jag var tvungen att sätta mig i trappan och det tog några minuter, för att jag var så chockad. Jag minns inte hur jag kom hem. Bara att jag plötsligt ringde mamma hemifrån och vi bråkade nästan, eftersom hon ville att jag skulle gå till polisen direkt, säger Tara Reade.

Hon säger att hon minns hur lukten från Biden dröjde sig kvar, och hur den störde henne. Så hon slängde alla sina kläder i en soptunna.

Jag ville bara ha bort det från mig. Jag gick inte till jobbet nästa dag och lämnade inte sängen. Det påverkade mig verkligen djupt. Jag var rädd och jag visste på något sätt att min karriär var över.

 

Reade säger att hon lämnade in ett skriftligt klagomål om trakasserier till senatens personalkontor. Sedan upplevde hon att hennes arbetsuppgifter begränsades och att hon blev utfryst. Kort därefter fick hon sparken.

Efter att Tara Reade gått ut med sina anklagelser offentligt svarade kampanjchefen å Bidens vägnar:

– Han anser att alla kvinnor har rätt att bli hörda – och det på ett respektfullt sätt. (...) Vad som står klart kring dessa anklagelser är följande: De är inte sanna. Det här hände aldrig.

Få som jobbade nära Biden på den tiden kommer ihåg Tara Reade eller att några sådana anklagelser ska ha lämnats in. Tidigare personalpapper tros finnas arkiverade på University of Delaware, som meddelat att det inte kommer att öppna sina arkiv förrän efter att Biden lämnat offentligheten.

Tara Reade i Washington under tiden hon jobbade for Joe Biden.

AP

Det finns saker som styrker att något kan ha hänt. Bland annat ett klipp från 1993 där Tara Reades mamma, som nu är död, ringer in till programmet Larry King och säger att hennes dotter arbetar för en prominent senator och att dottern haft problem.

I skilsmässopapper från 90-talet ska Reades ex-man ha uttryckt att Tara Reade hade problem med sexuella trakasserier när hon jobbade på Joe Bidens kontor.

Tara Reade säger att orsaken till att hon först talade om trakasserier, och inte övergrepp, var för att hon inte vågade säga hela sanningen. Men när hon pratade med sin 25-åriga dotter om Biden, sa dottern att Tara inte borde säga mer – eftersom Biden satt på så mycket makt.

– Det fick mig att känna: Okej, nu måste jag. För vi kan inte låta detta överlåtas till nästa generation, så att de tror att det inte hjälper att berätta.

I dag undrar hon hur Biden med gott samvete kan se in i kamerorna och prata om hur han är en förkämpe för kvinnor. 

– Han har utnyttjat Metoo-rörelsen som en mantel för att dölja sin egen misogyni och beteende, trots att han är en av förövarna. En ulv i fårakläder. Jag skulle vilja att han erkänner vad han har gjort. Trump är Trump – men vad du ser är åtminstone det du får med honom, säger hon.

Enligt Tara skulle ingen vettig kvinna hitta på övergrepp för att få uppmärksamhet eller pengar, vilket Trump påstår. Det skulle inte vara värt det. Själv säger hon att hon förlorat allt – karriär, rykte, relationer.

Hon tror att orsaken till att flera män inom toppolitiken anklagas för att ha förgripit sig på andra, även tidigare presidenten Bill Clinton, är för att de har så stor makt och att det krävs en viss personlighet för att nå till den nivån.

– De söker spänning, och det är som om allt det andra inte räcker till. De gillar inte att höra ett nej, och tror att de har rätt att ta vad de vill.

Varken hon eller Kristin Anderson kommer att rösta på någon av kandidaterna i år – till stor del på grund av sina upplevelser. Kristin tror inte att amerikanska väljare kommer att påverkas särskilt mycket av hennes och Taras berättelser. 

– Det gjorde de inte inför senaste valet. Kvinnorna som talat ut om Trump är helt ignorerade. Folk bryr sig helt enkelt inte, jag vet inte varför, de är bara oroliga över skatter och sjukvård, säger hon.

– Det känns som om vi lever i en surrealistisk värld. Att Trump blev vald under de omständigheterna är otroligt – han kommer undan med allt. När presidenten gör sådant, är det som om det ger alla andra tillåtelse att göra precis vad de vill.

Amerikaner tror mer på anklagelserna om sexuella övergrepp när motståndarpartiets kandidat anklagas, visar en undersökning från i våras av the Economist/Yougov.

55 procent av alla republikaner som tillfrågades anser att anklagelserna mot Biden är trovärdiga – jämfört med endast 14 procent av demokrater.

Omvända förhållandet – 14 procent av republikaner respektive 70 procent av demokrater – gäller för anklagelserna mot Trump. 

Överlag anser få väljare att anklagelserna mot de båda männen är relevanta för valet, vilket Tara Reade tycker är fruktansvärt.

– Vi kan inte avfärda anklagelser bara för att det är politiskt obekvämt. Vi måste driva frågorna framåt, undersöka påståenden, och skapa en säker arbetsmiljö för både män och kvinnor, säger Tara Reade.

Kristin Anderson säger att det, trots lavinen av hat och hot, har hjälpt henne att prata om övergreppet.

– Att återberätta händelsen släpper ut smärtan. Ju mer jag berättar, desto mer försvinner det. Jag har lyckats släppa många saker, och läka. Om jag inte sagt något, hade det nästan varit som om det var okej. Det är det inte.

Tara Reade håller med:

– Jag bär inte på hemligheten längre. Det känns som när någon trampar på bröstet och sedan tar bort foten – som om en stor börda har lättat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och överraska med en blomma - beställ en hälsning här.

Interflora

Aftonbladets team Emelie Svensson och Pontus Höök på plats i Kalifornien.

PONTUS HÖÖK

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Presidentvalet i USA

LÄS VIDARE

Vädjar till villakvinnor: Kan ni snälla gilla mig?

Milis-mannen Phil är redo att ta till vapen: ”Om Trump ber oss...”

Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
Redaktionschefer: Karin Schmidt, Lotta Folcker
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev
● Lars Johan Hierta är Aftonbladets grundare och en pionjär inom den svenska journalistiken och tryckfriheten. Han ville väcka folkets vilja till ett större deltagande i samhällsarbetet. Han ville granska makten, utmana de styrande och avslöja missförhållanden. Men han ville också informera – och inte minst underhålla. I den andan har vi verkat sedan 1830. Vi fortsätter göra det varje dag.

OM AFTONBLADET