Publicerad:
Uppdaterad:

Lamotte kritiseras efter reportage om prostitution

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Skärmdump

Joakim Lamotte gjorde ett live-sänt reportage om gatuprostitutionen i Göteborg.

Det trots att medarbetare från hjälporganisationen Rosenlundsstödet ville att han skulle sluta filma.

– Det är helt otroligt att han inte förstår att han bidrar till att de blir ännu mer utsatta än de är, säger Elin Johansson på Rosenlundsstödet.

Elin Johansson driver instagramkontot ”patriarkatetochjag” och är aktiv i organisationen Rosenlundsstödet som stöttar kvinnor som blivit offer för prostitution i Göteborg. På sitt Instagramkonto kritiserar hon Joakim Lamotte, som sände live från Rosenlund på sin Facebooksida på fredagskvällen.

Han har inte filmat kvinnorna själva, men befunnit sig där och filmat runt omkring dem. [...] Egentligen är detta livsfarligt för kvinnorna. Kvinnor som är offer för trafficking och lever under ohyggliga förhållanden som det är riskerar mycket genom att riskera att synas på filmer på Facebook”, skriver hon bland annat.

Försökte få honom att gå

Elin Johansson berättar att hennes medarbetare på Rosenlundsstödet försökte få Joakim Lamotte att gå därifrån, men att han inte ville det. Han gick ifrån dem, men stannade kvar i Rosenlund och fortsatte filma.

– De här tjejerna vet inte vem han är. De ser en man som går runt med kamera i tre timmar gå runt med en kamera och prata. Det gör människor som redan är extremt utsatta ännu mer otrygga och rädda, säger hon.

Hon säger att det både kan vara farligt och obekvämt för kvinnorna att synas på film.

– Om hallickarna eller de som köper sex ser det här kan de tro att tjejerna har kontakt med journalister på olika sätt. Då kan de råka illa ut.

Därför är hon mycket kritisk till Lamottes sätt göra journalistik.

– Det är oetiskt och handlar mer om att han ska synas än att hjälpa dessa utsatta kvinnor.

Tycker inte att han gjorde fel

Joakim Lamotte själv säger att han gjorde live-sändningen på för att se hur det står till med gatuprostitutionen i Göteborg. Han tycker inte att han har gjort något fel.

– Jag pratade med polisen som sa att de här personerna hjälpte tjejerna. Då gick jag fram och frågade om jag fick prata med dem, men de ville inte vara med. Jag filmade dem inte. Jag filmade inte tjejerna som sålde sex heller, säger han.

Elin säger ju att det kan utsätta tjejerna för fara att filma i närheten av dem. Hur ställer du dig till det?

– Jag har svårt att tänka mig det. Jag förstår inte hur det skulle kunna bli så. Jag pratade aldrig med de tjejerna, jag var knappt i närheten av dem. Jag filmade för att beskriva vad jag såg.

”Gör ett otroligt jobb”

Lamotte har nu erbjudit sig att samla in pengar till Rosenlundsstödet.

– De gör ett otroligt bra jobb. De sliter som fan och jag vill göra mitt bästa för att hjälpa dem, säger han.

Elin Johansson vill understryka att hon talar utifrån sig själv som privatperson, och inte för organisationen Rosenlundsstödet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: