Här väntar väljarna i timmar för att rösta

”Jag hade kunnat vänta ännu längre”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Utanför USA:s vallokaler slingrar sig massiva köer, och många amerikaner väntar i flera timmar på att få lägga sin röst i årets presidentval.

Förtidsröstningen är rekordhög – nära 70 miljoner har redan röstat.

– Alla vet hur mycket som står på spel i år och vi vill se till att våra röster blir hörda, säger Mike Claire, 33, i Brooklyn.

Utanför en vallokal i Park Slope i Brooklyn, New York, ringlar sig kön flera varv runt kvarteret. En del personer har stolar med sig, läser böcker, jobbar på bärbara datorer eller stickar medan de väntar och mörkret sänker sig.

– Det här liknar inte något annat. Andra år har jag väntat kanske fem-tio minuter på att rösta. I dag har jag väntat tre timmar. Det är så viktigt jag tycker detta är. Det känns som om alla verkligen går ut och ser till att rösta i år, säger Mike Claire, som närmar sig början av kön.

Han tycker trots allt att stämningen varit god under den långa väntan. Flera personer går runt och delar ut mat och snacks, en grupp spelar musik som underhållning från en trappa, och från en byggnad sprids såpbubblor.

– Det märks att det är en stark gemenskap här. Vi gjorde inte tillräckligt 2016, så nu måste vi verkligen anstränga oss mer, säger Mike, som tänker rösta på Joe Biden.

Han tror att det finns mycket oro kring röstandet i år, och vill själv lägga sin röst i god tid så att den verkligen räknas och inte tappas bort på posten.

– Om du vill göra din röst hörd i år så ska du göra det personligen, säger han.

Att lägga sin röst i år är viktigare än någonsin, anser många.
Foto: PONTUS HÖÖK
Att lägga sin röst i år är viktigare än någonsin, anser många.

Rekordmånga 70 miljoner av cirka 250 miljoner röstberättigade amerikaner har redan röstat i presidentvalet. Det är mer än 50 procent av alla röster som lades under 2016 års presidentval, trots att det är en vecka kvar innan vallokalerna stänger.

Tiotusentals har flockats till vallokalerna i New York och många väljare uttrycker, precis som Mike Claire, att de är oroliga att deras röster inte ska räknas om de poströstar. En av dem är Judith Hopper, 71, som har ett klistermärke på bröstet som avslöjar att hon redan har röstat.

– Jag ville se till att min röst verkligen blir räknad. Jag funderade på att göra det via post, men jag ville verkligen vara säker.

Foto: PONTUS HÖÖK
Judith Hopper, 71, får tummen upp från sin vän Roy Caps, 58 när han ska ut och rösta.

Bara i staden New York uppskattar man med att så många som 3,3 miljoner av 4,7 miljoner aktiva väljare – alltså 70 procent – kommer att post- eller förtidsrösta i vallokal, rapporterar New York Times.

Inte bara ”vanliga” invånare tvingas stå i höstkylan och köa för att lägga sin röst. Under eftermiddagen syntes även stadens borgmästare, Bill De Blasio, vid samma vallokal i Brooklyn. Han ska ha väntat i 3,5 timme, enligt NY Post.

I kön står även Jennie Miller, 52, som säger att hon köat i närmare tre timmar.

–Men egentligen har jag väntat i fyra år på att rösta – så att vi kan bli av med Trump, säger hon.

– Jag hade kunnat vänta ännu längre i kväll om jag varit tvungen.

 

PODD USA-valet: Kan man lita på mätningarna?

Aftonbladet Daily med experten Karin Nelsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE