Nu utökar Malmö förbudet mot plastpåsar

Av:

Publicerad:
Förbudet mot plastkassar i Malmö utökas nu ytterligare.
Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Förbudet mot plastkassar i Malmö utökas nu ytterligare.

Torghandeln omfattas redan av plastpåseförbudet.

När Malmö nu utökar förbudet inkluderas bland annat Malmöfestivalen, idrottsevenemang och julmarknader.

– Det är egentligen alla ställen där vi upplåter mark som vi ställer det här kravet, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd inom teknik och service.

Förra våren testade Malmö stad att förbjuda plastpåsar vid torghandeln på Möllevångstorget. Testet slog väl ut och kort därpå beslutade kommunen att införa ett permanent förbud mot plastpåsar vid all torghandel.

I höstas meddelade man även att förbudet utökats till att gälla även varuskyltning utanför livsmedelsaffärer samt tillfälliga försäljare såsom jordgubbsförsäljare. Då öppnade kommunen även upp för ett plastpåseförbud i samband med evenemang.

Förbudet utökas nu återigen och gäller fortsättningsvis även vid försäljning av mat eller varor vid till exempelvis marknader, cirkusar, idrottsevenemang och på Malmöfestivalen.

Vill ha bort alla engångsartiklar

– Det är egentligen alla ställen där vi upplåter mark som vi ställer det här kravet med förbud mot plastpåsar. På sikt vill vi gärna ha bort allt engångsmaterial av plast, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd inom teknik och service.

Anledningen till att Malmö stad väljer att utöka förbudet är de positiva effekter som de har sett på torghandeln.

– Många Malmöbor säger att det är bättre och att nedskräpningen minskar. Men det största problemet som vi ser är att det kommer ut väldigt mycket plast i naturen. Det försöker vi motverka genom förbudet, att minska nedskräpningen och miljöförstöringen, säger Andreas Schönström.

Varför väljer ni att införa det på just dessa områden?

– Det är egentligen där som kommunen direkt kan påverka, i och med att vi upplåter marken till de här verksamheterna. Sen är det glädjande att se Ica-handlare som följer efter med högre priser på plastpåsar och så vidare.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Schönström (S) vill att alla engångsartiklar i plast så småningom försvinner.

”Positiv samhällsutveckling”

– Det är en positiv samhällsutveckling där fler och fler ser vilka problem det är med plast i engångsartiklar och att det ökar nedskräpningen betydligt. Det här är det verktyg vi kan använda i kommunen, vilket visat sig vara väldigt effektivt.

Inom torghandeln i Malmö har plastpåsarna ersatts av papperspåsar. Det är också det som kommunen rekommenderar de som nu omfattas av förbudet att använda sig av, om köparen själv inte har med sig någon påse.

När det gäller till exempelvis Malmöfestivalen innebär förbudet att marknadsstånd som säljer varor, mat eller godis i sommar inte får dela ut det i plastpåsar.

Träder i kraft omedelbart

Framöver kan det även bli aktuellt med fler förbud i staden.

– Det får vi se, vi tar ett i sänder, men engångsartiklar vore nog nästa steg.

Förbudet träder i kraft med omedelbar verkan.

Någon uppfattning om hur mycket färre plastpåsar som kommer cirkulera i Malmö finns det i dag ingen uppfattning om.

Så sent som i förra veckan bad miljönämnden kommunstyrelsen att underteckna en deklaration, för att kommunen ska minska sitt plastavfall.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE