62-åring dömd för mord på hustrun och sonen

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Hamzeh Abu Baker, 62, hällde bensin över sin fru och tände eld på henne, för att hon ville skiljas.

Vid branden i sovrummet dog även parets 21-årige son.

Nu döms Abu Baker för mord och grov mordbrand till livstids fängelse av Södertörns tingsrätt.

Natten mot den 18 december förra året larmades polis, ambulans och ett tiotal brandbilar till en brand i ett bostadsområde i Tumba utanför Stockholm.

Hamzeh Abu Baker hade under kvällen bråkat med sin fru, som ville skiljas. 62-åringen tyckte det kändes som att han ”blivit huggen i ryggen” av henne.

Pappan greps efter mordbranden.
Foto: Pontus Orre
Pappan greps efter mordbranden.
Foto: Facebook
Hamzeh Abu Baker.

När hustrun lagt sig drack han en halv flaska sprit. Exakt en timme före branden, klockan 01.53, tankade Abu Baker tolv liter bensin i en dunk på OKQ8 i Tumba, enligt domen. Hemma igen tog han med sig bensin och gick till sovrummet.

– Jag tänkte bara skrämma henne. Jag sa till henne ”det är bensin, om du vill så kan vi dö tillsammans”, berättade Abu Baker under polisförhören.

Han hällde bensin över sin 56-åriga hustru och tände eld på henne. Hon dog av omfattande brännskador. Även parets 21-årige son dog när fadern anlade en brand i sovrummet.

62-åringen påstod i polisförhören att han inte visste att sonen befann sig i sovrummet. Han uppgav också att han försökt ta sitt eget liv med kniv efter dådet. Under polisförhöret beskrev Abu Baker hur han tänkte.

– Varför livet, vad ska jag leva för?

Parets tre döttrar befann sig också i huset, och skadades vid branden. De ska enligt domen få vardera 250 000 kronor av pappan i skadestånd. Abu Baker anlade förutom i sovrummet även brand i andra delar av huset.

– Mannen har genom att bränna sin hustru till döds utsatt henne för ett mycket svårt och utdraget lidande, som döttrarna fått bevittna. Han har därutöver gjort sig skyldig till ytterligare ett mord och grov mordbrand. Det är ingen tvekan om att straffet ska bestämmas till livstids fängelse, säger ordföranden i målet, rådmannen Evelina Englund, i ett pressmeddelande.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider inte gärningsmannen av någon allvarlig psykisk störning.

Södertörns tingsrätt konstaterar i domen att ”försvaret har som en förmildrande omständighet gjort gällande att Hamzeh enligt den rättspsykiatriska undersökningen har en nedsatt funktionsförmåga avseende relationer och konflikthantering”. Men tingsrätten bedömde ”inte att det är fråga om en sådan nedsättning som kan få genomslag på straffmätningen”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN