Dödsvärmen slår till mot Australien – kan bli 47 grader

av

NYHETER

Det kan bli rekordhetta i Australien i helgen.

Lilla orten Fitzroy Crossing i norr kan få 47 grader varmt på lördag.

– Många som bor här är äldre så vi måste se till att de är okej, säger handlaren John Rodrigues.

Det är sommar i Australien och till helgen väntas rejäl hetta dra in över kontinenten.

I norra delen av Western Australia väntas det bli så varmt som 45 grader. Prognosen visar att de knappt 1 000 invånarna på orten Fitzroy Crossing kan få så varmt som 47 grader varmt.

– Folk är förberedda men du kan aldrig vara helt redo, det är alltid obehagligt, säger John Rodrigues som bott på orten i 18 år.

Nog är de vana vid värmen, men att temperaturen ligger runt 45 grader varmt flera dagar i sträck är ovanligt hett. Dessutom väntas det bli runt 30 grader varmt på natten.

– Det händer inte så ofta, vanligtvis blir det upp till 44 grader. Så det kommer att bli ganska outhärdligt, särskilt på natten när det inte kyls ner, säger John Rodrigues till australiska ABC News.

Extrem värmebölja

Helgens väder klassas som extrem värmebölja, vilket kan påverka infrastrukturer och elektricitet. De invånare som inte vidtar åtgärder för att svalka sig är i fara, enligt australiska väderinstitutet BOM.

Om prognosen visar sig stämma blir nätterna rekordvarma för att vara december.

– Det är kombinationen av väldigt höga nattemperaturer och på vissa ställen rekordhöga dagtemperaturer som är problemet, säger Neil Bennett, talesperson vid BOM.

I Fitzroy Crossing förbereder man sig så gott man kan.

– Folk som bor här går ner till floden och tillbringar eftermiddagen där för att få lite svalka. Affärerna går inte så bra eftersom ingen handlar, utan alla försöker kyla ner sig så gott de kan, säger John Rodrigues.

– Många som bor här är äldre människor så vi gör vad vi kan för att se till att de är okej.

Väderrekorden som får dig att häpna 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM