Nya förbud i Köpenhamn efter ökning av virusfall

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är det slutfestat i parker för Köpenhamnsborna.

Då antalet coronafall ökar bland unga inför polisen nu uppehållsförbud på flera platser på Nørrebro, rapporterar danska medier.

– Vi kan inte acceptera att stora grupper samlas, säger Anne Tønnes på Köpenhamnspolisen.

Förbudet gäller i tre parker i stadsdelen där unga personer ofta samlas för att festa. Det gäller från torsdag kväll fram till och med söndag, från klockan 18 på kvällen till klockan 06 på morgonen.

I Köpenhamnsområdet har ökande smittotal rapporterats, och flera av de bekräftat smittade är mellan 20 och 29 år, skriver DR.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
I Köpenhamnsområdet har ökande smittotal rapporterats, och flera av de bekräftat smittade är mellan 20 och 29 år, skriver DR.

Danmark har just nu flest nya fall i Norden sett till antal invånare. I huvudstadsområdet har ökande smittotal rapporterats, och flera av de bekräftat smittade är mellan 20 och 29 år, skriver DR.

– Smittotalet går dessvärre i fel riktning och då måste vi självklart ta konsekvenserna av det. Vi kan inte acceptera att större grupper samlas i en tid då vi måste göra en extra ansträngning för att få ner smittan i Köpenhamn, säger Anne Tønnes på Köpenhamnspolisen.

Böter på 3 500 kronor

Den som inte kan hålla sig från att festa i någon av de utpekade parkerna under helgen riskerar böter på 2 500 danska kronor, motsvarande cirka 3 500 svenska kronor.

– Vi kommer såklart att ha en dialog med medborgarna och upplysa om förbudet. Men om du inte lyssnar kommer du att se en polis som är konsekvent och upprätthåller uppehållsförbudet, säger Anne Tønnes.

Barer stänger vid midnatt

Det är inte bara i huvudstaden som hårdare coronarestriktioner införts. Även invånare i 16 kommuner i Storköpenhamn och Odense ser nu sina möjligheter att roa sig inskränkta på grund av virusets framfart.

I 18 kommuner är det slutfestat på barer vid midnatt. Dessutom skärps förbudet att samlas i folksamlingar. Tidigare har grupper på max 100 personer tillåtits, men nu har gränsen sänkts till 50 personer.

– Är vi oroliga? Ja, det är vi. Går utvecklingen åt fel håll? Ja, det gör den. Kan vi få ordning på det här? Ja, det kan vi, sa Danmarks hälsominister Magnus Heunicke tidigare i veckan.

 

PODD Experten om riskerna

Aftonbladet Daily pratar med Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemilogi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE