Demonstration i Belarus - chockgranater har avlossats

Publicerad:

Tiotusentals människor i Belarus har för elfte söndagen i rad givit sig ut på gatorna för att protestera mot regimen. I huvudstaden Minsk rapporteras kravallpolis ha avlossat chockgranater för att skingra människomassorna.

Ända sedan det kritiserade presidentvalet den 9 augusti – som enligt officiella men starkt ifrågasatta siffror vanns stort av den sittande Aleksandr Lukasjenko – har oppositionen demonstrerat med krav på hans avgång och ett nytt val.

Även på söndagen strömmade tiotusentals ut på gator och torg i huvudstaden Minsk och andra städer, samtidigt som även säkerhetsstyrkorna mobiliserade, tunnelbanestationer stängdes, vägar spärrades av och mobiltrafiken begränsades.

Oppositionen har manat till generalstrejk med början på måndag för att sätta press på den 66-årige Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994.

Flera gripna

Demonstranter i Minsk skanderade “Strejka”, viftade med landets gamla rödvita flagga – som är en symbol för oppositionen – och slog på trummor.

Enligt människorättsorganisationen Vesna har nästan 100 människor gripits i Minsk under dagen.

Där greps bland andra två lokala journalister, enligt en lokal journalistorganisation. I staden Lida i västra Belarus greps tiotals demonstranter som också möttes av säkerhetsstyrkornas tårgas, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil i Litauen, skriver i ett uttalande att en nationell strejk bryter ut på måndagen om inte regimen lever upp till “folkets ultimatum”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN