Viktigt steg mot demokrati i Sudan

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Mahmoud Hjaj/AP/TT
Mohamed Hamdan Dagalo skakar hand med Ahmad al-Rabi, en av oppositionsledarna.

Sudans militärjunta och landets proteströrelse har undertecknat ett avtal om övergången till civilt styre.

Men viktiga frågor som immunitet för dem som använt våld mot demonstranter är ännu inte lösta.

Syftet med överenskommelsen är att föra landet till demokrati under en civil regering, vilket har varit ett krav från proteströrelsen sedan den tidigare presidenten Omar al-Bashir tvingades bort i april.

Enligt överenskommelsen ska makten delas i ett styrande råd under en drygt tre år lång övergångsperiod.

– Då, om tre år, kommer de flesta av oss för första gången att kunna rösta i fria val, välja vem som ska styra landet utifrån politiska program, säger Samahir al-Mubarak, talesperson för proteströrelsens mest framträdande organisation Sudanese professionals association (SPA), till TT.

Fortsatta förhandlingar

Avtalet, som kallas en politisk deklaration, skrevs under i huvudstaden Khartum i närvaro av medlare från bland annat Afrikanska unionen och Etiopien efter en lång natts samtal.

Militärjuntans näst högste ledare Mohamed Hamdan Dagalo, som även styr den fruktade RSF-milisen, säger att undertecknandet är ett historiskt ögonblick för Sudan.

En "ny och hoppingivande era av partnerskap mellan militären, RSF och ledare för den sudanesiska revolutionen" har börjat, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Men enligt Samahir al-Mubarak ligger fortfarande flera frågor på förhandlingsbordet. På fredag ska parterna förhandla om den så kallade konstitutionella deklarationen, där det slås fast vilket ansvar och vilka uppgifter det styrande rådet ska ha. Tilliten mellan parterna är näst intill obefintlig, efter att demonstrationer mötts av dödligt våld från militärjuntan.

"Inte läge att backa"

Den känsligaste frågan är huruvida generaler som använt våld mot demonstranter ska få åtalsimmunitet. Enligt Samahir al-Mubarak är alla former av immunitet oacceptabla för proteströrelsen.

– Vi kompromissade mycket för att få till den politiska deklarationen. Om den konstitutionella deklarationen inte är bra kommer vi att gå ut på gatan. Den enda garantin för att avtalet håller är den icke-våldsamma proteströrelsen. Efter alla grymheter vi mött är det inte läge att backa nu, säger hon.

Det civil-militära övergångsstyre som ska inrättas kommer att bestå av sex civila och fem militära representanter, enligt det undertecknade avtalet. Fem av de civila representanterna ska väljas från paraplyorganisationen Allians för frihet (FFC). De militära representanterna väljs av militärjuntan och ytterligare en civil representant väljs av båda sidor.

Under de första 21 månaderna av övergången ska en general leda styret. Under de resterande 18 månaderna ska en civil representant ta över ledarskapet.

Publicerad: