Beskedet: Inga förändringar i publikreglerna

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag väntades besked om eventuella publiklättnader vid kultur- och sportevenemang.

Men de tidigare reglerna på max 50 personer står fast.

– Bedömningen är att det just nu inte är lämpligt att göra förändringar, säger socialminister Lena Hallengren.

Kultur- och Idrottssverige riktade förhoppningsfulla blickar mot torsdagens pressträff med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind deltog via länk på grund av förkylningssymtom.

Men dragningen inleddes med olycksbådande rapporter från Europa och omvärlden.

– Även Sverige har lämnat de låga nivåer som präglade sommaren, säger Lena Hallengren.

”Värsta krisen sedan andra världskriget”

Många hade förväntat sig en förändring i reglerna för sport- och kulturengagemang, där en sittande publik på mer än 50 personer skulle kunna tillåtas. Men med hänsyn till smittoläget står de tidigare reglerna fast, meddelade socialministern.

– Jag är väl inte ensam om att längta efter en mer normal vardag. Livet är sig inte likt utan kramar och stora kalas. Sverige är sig inte likt utan matcher med masspublik eller stora kulturengagemang, säger socialminister Lena Hallengren.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att inte göra några förändringar just nu. Och med hänsyn till vad Amanda Lind kallar ”den värsta hälsokrisen sedan andra världskriget”, följer regeringen detta – och skjuter upp beslutet.

– Jag förstår att det här är ett besked som gör väldigt många besvikna. Jag hade, som ni, helst sett att vi hade haft möjlighet att genomföra den här lättnaden i dag, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Efter beskedet säger Mats Enquist, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, till Sportbladet att beskedet är ”en enorm besvikelse”.

– Vi har gjort allt vi kan och visat att vi kan ta ansvar. Vi känner oss uppgivna. Nu ligger beslutet i regeringens händer. Det enda vi kan göra är att vänta på nästa besked, säger Mats Enquist.

Planerar för lokala skärpningar

Socialminister Lena Hallengren sa även att Folkhälsomyndigheten tagit fram förslag om tillfälliga lokala skärpningar av allmänna råd.

Det kan handla om att personer i ett visst område ska undvika kollektivtrafik, resor eller restaurangbesök.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att situationen i Sverige, och särskilt i storstadsområdena, står och väger just nu. Därför gavs rekommendationen till regeringen att vänta med nya publikregler.

– Jag säger inte att det är omöjligt att hantera det här om vi får en bättre följsamhet, men vi vill se att det viker av. Att vi inte får den här stora ökningen som vi ser i andra länder, säger Johan Carlson.

Lena Hallengren på pressträffen.
Foto: JERKER IVARSSON
Lena Hallengren på pressträffen.

PODD Corona-rapport från kontinenten

Aftonbladet Daily pratar med Benjamin Ekroth i Berlin och Frida Fagerlund i London.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE