Trump coronasmittad – så reagerar New York-borna: ”Karma”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. ”Karma”. ”Ingen överraskning”. ”Oroande inför valet” – eller rent av ”bullshit”.
Så reagerar Trumps tidigare hemstad New York på beskedet om att presidenten smittats av coronaviruset.

Judith Lieberman, 72, strosar mellan marknadsstånden på Union Square under fredagsmorgonen. Hon är en av alla de newyorkare som vaknade upp till nyheten om Covid-19 tagit sig ända in i Ovala rummet.

– Det är karma. Men med många allvarliga konsekvenser. Ena hjärnhalvan säger ”haha”, men sedan är man också djupt oroad över vad effekterna kan bli av detta. Vi hoppas bara att valet kommer att bli friktionsfritt, säger hon. 

Halva Judiths ansikte täcks av hennes ansiktsmask, vilket är krav på många platser i New York. Att Trump nu tillhör de miljontals amerikaner som smittats rycker hon på axlarna åt.

– Han var varit väldigt skamlös kring att inte bära mask, precis som de flesta i hans kretsar. På så vis är det inte överraskande.

Judith Lieberman, som själv smittades av corona under våren, tycker att Trump misslyckats med att förmedla hur farligt viruset är – trots att han kände till det. Och hon är besviken över att han inte verkar ha lyssnat på forskarna och experterna.

”Det skulle vara riktigt illa”

Hon vet inte om Trumps insjuknande kommer påverka valet, men tycker att hans supportrar verkar oberörda av allt han gör. Trots att hon ogillar Trumps politik, är hon orolig för hans hälsa. 

– Jag tror det skulle leda till instabilitet om han blev väldigt sjuk, eller till och med dog. Det skulle vara riktigt illa. Jag tror inte vi behöver mer kaos. Detta är verkligen saker vi aldrig trodde vi skulle behöva oroa oss över.

En bit därifrån står studenten Francisco Morandi, 20, som inte heller är överraskad över att Trump nu testats positivt för corona. 

– Det är tydligt att de tre världsledare som tagit viruset på minst allvar – Bolsonaro i Brasilien, Boris Johnson i Storbritannien, och nu Trump – också är de som drabbats. Trump har fortsatt med sina stora valmöten och vi får se hur många fler han och hans anställda har smittat, säger han. 

Francisco tror att nästa presidentkandidatsdebatt kommer ställas in, och att presidenten tvingas tänka om kring sina stora valkampanjsmöten den närmsta tiden. 
– Han kanske måste börja hålla sig till det Biden gör, med mer social distansering. Det kan vara en bra sak. 

”Sker när man inte är noggrann”

Det första Billay Benitec, 49, tänkte på när hon hörde att Trump smittats, var att hon noterade att Joe Biden och hans familj verkade mer noga med att bära mask under valdebatten tidigare i veckan. 

– Det är precis detta som sker när man inte är noggrann. Jag tycker visserligen inte att det känns bra att presidenten smittats, men Trump är egentligen smart och vet vad han borde gjort. Det är viktigt att föregå med gott exempel, eftersom alla följer det han gör. 

Konstnären Akassa Faye, 49, ställer ut sina tavlor på torget, och tar för tillfället skydd från regnet under ett träd. 

– Detta är galet – och sorgligt för honom. Jag önskar såklart inte att Trump var sjuk, och hoppas att han blir bättre. Men man måste ändå se humorn i att han inte har tagit coronapandemin på större allvar.

Trots att New York är staden där Donald Trump levt större delen av sitt liv, är det få på Union Square som uppger att de har röstat på honom. Majoriteten tycker inte heller att han har hanterat pandemin på ett bra sätt.

”Tänkte att det är bullshit”

Särskilt på Manhattan bor många demokratiska kärnväljare – hela 86 procent röstade på Hillary Clinton i förra valet. Än så länge är även Biden en klart mer populär kandidat inför valet som äger rum om en månad. .

Chi Nguyen, 26, som promenerar till mataffären med chihuahuan Tommy i en väska på axeln, tror ens inte att Trump är smittad på riktigt.

– Det första jag tänkte var att det är bullshit. För Trump har inte direkt en historia av att säga sanningen. Och det är perfekt tajming inför nästa debatt – jag tror att han vet att han inte gjorde så bra ifrån sig under den första.

Hon tror inte att Trumps insjuknande kommer påverka valet, eftersom att det har varit många andra skandaler den senaste tiden som tar större plats. Personligen är Chi inte heller orolig över presidentens hälsa. 

– Jag hoppas att såklart att han klarar sig bra hälsomässigt. Kanske kan han få bättre förståelse för vad vi andra går igenom. Men jag tror inte han lär sig något. Jag har inget förtroende för honom just nu. 

USA:s president har smittats av corona.
Foto: Carolyn Kaster / AP
USA:s president har smittats av corona.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN