Planerade attack mot lokalen där Trump kan förlora valet

Av:

Publicerad:

Två män har gripits i Philadelphia misstänkta för en planerad attack mot lokalen där avgörande rösträkning i presidentvalet just nu pågår.

I bilen fann polisen vapen, ammunition och symboler för konspirationsgruppen QAnon.

– Det är chockerande – det ser man inte varje dag här i USA. Det är inte normalt, säger ögonvittnet Seth Kaufman, 31.

Vid 22-tiden på torsdagen fick polisen i Philadelphia ett tips: Ett antal individer i en silverfärgad stadsjeep från närliggande delstaten Virginia var på väg till staden – och planerade en attack mot rösträkningslokalen där valet kan avgöras i dag.

Strax efter midnatt var Aftonbladet på plats när polisen genomsökte bilen med ficklampor. Två män ska ha gripits på platsen, och enligt bilder från tv-kanalen CBS har en man klädd i cowboyhatt förts bort i handfängsel. De två personerna ska ha varit beväpnade med AR-15, halvautomatiska gevär.

Polisen undersökte en bil med en amerikansk flagga Philadelphia.
Foto: PONTUS HÖÖK
Polisen undersökte en bil med en amerikansk flagga Philadelphia.
Foto: PONTUS HÖÖK
Seth Kaufman, 31 var ögonvittne till det inatt. Här med sin dotter.

Under morgontimmarna stod bilen fortfarande parkerad på 13:e gatan, ett par hundra meter från rösträkningsbyggnaden. Seth Kaufman jobbar som nattvakt på parkeringsplatsen intill och såg när polisen undersökte fordonet.

– Jag var upptagen med att flytta runt bilar, och noterade plötsligt att det var många poliser här. Ingen överdrift – säkert hundra stycken! De hade polishundar som sniffade kring bilen och undersökte fler bilar här på parkeringen med registreringsskyltar från Virginia, säger han.

På bilen som polisen undersökte sitter en amerikansk flagga, och flera klistermärken för konspirationsgruppen QAnon. I fönsterrutan ligger även en hatt med ett QAnon-tygmärke.

Foto: PONTUS HÖÖK
Bilen står fortfarande kvar.
Foto: PONTUS HÖÖK
I bilen fanns en hatt med QAnons logga.
Foto: PONTUS HÖÖK
I bilen ligger fortfarande en låda med ammunition till ett gevär, samurajsvärd, ett id-kort, en slags sheriff-bricka.

Gruppens konspirationsteorier går bland annat ut på att demokratiska politiker och kändisar samarbetar med regeringar världen över för att driva en satanistisk pedofilring. Många av QAnon-anhängarna stöttar president Donald Trump.

Under valkampanjen har Trump inte velat ta avstånd från högerkonspirationsgruppen, trots att rörelsen stämplats som inhemsk terrorism av FBI.

– Jag vet inte mycket om rörelsen, mer än att jag förstår att de gillar mig väldigt mycket, vilket jag uppskattar, sa Trump i augusti enligt CNN.

Ägaren till bilen ska ligga bakom teckningarna.
Ägaren till bilen ska ligga bakom teckningarna.

Seth Kaufman i Philadelphia säger att han inte kunde låta bli att undersöka bilen själv när polisen lämnat. I bilen ligger fortfarande en låda med ammunition till ett gevär, samurajsvärd, ett id-kort, en slags sheriff-bricka. På brickan finns text som leder till ett privat säkerhetsföretag och en privatperson i Virginia.

Foto: PONTUS HÖÖK
I bilen ligger fortfarande en låda med ammunition till ett gevär, samurajsvärd, ett id-kort, en slags sheriff-bricka.

På mannens Facebook-konto poserar han med ett skjutvapen, men man har nu stängt ner hans profil på sajten. Mannen har även en blogg där det finns en bild där han står bredvid bilen som nu undersöks. Enligt mannens twitterkonto är han född 1959 och där har han postat flera konspirationsteoretiska budskap, samt ritat egna serier med Donald Trump och budskap om hur presidenten ska rädda världen.

– Det är galet att någon funderat på att göra något här. Till och med nationalgardet är ju på plats, och det är så nära mässhallen där de räknar rösterna, säger parkeringsvakten Seth Kaufman.

Foto: PONTUS HÖÖK
Foto: PONTUS HÖÖK

Under fredagsmorgonen var det rösträkningen i Philadelphia som bidrog till att Biden gick om Donald Trump i den viktiga nyckelstaten Pennsylvania – en ledning som gör att Demokraten kan komma att utses till USA:s president inom kort, tror experter.

Seth Kaufmann tycker det är oroväckande om det stämmer att en attack planerades mot rösträkningslokalen och att människor försökt påverka den demokratiska processen i hans hemstad.

– Det är chockerande – det ser man inte varje dag här i USA. Det är inte normalt, säger Seth.

Foto: PONTUS HÖÖK
Fotograf Pontus Höök och reporter Emelie Svensson i Philadelphia.
Publicerad: