Rösterna i Wisconsin ska räknas om

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Donald Trump vann delstaten Wisconsons tio elektorsröster med en knapp marginal.

Men nu ska alla röster i delstaten räknas om.

Valkommission genomför just nu alla förberedelser som krävs för en röstomräkning.

Tre miljoner valsedlar måste räknas om för hand.

Begäran om röstomräkning lämnades in av Jill Stein, ledare för det Gröna partiet, på fredagen, vilket bekräftas av Wisconsins valkommission. Hennes kampanj har under den senaste veckan via donationer samlat in pengar för att begära omräkning i delstaterna Wisconsin, Michigan och Pennsylvania – delstater Donald Trump har vunnit med liten marginal.

Måste räknas för hand

I Wisconsins fall har Stein samlat in de 1,1 miljoner dollar som krävs men ytterligare juridiska kostnader lär tillkomma. Totalt har hon samlat in sju miljoner dollar.

Omräkningsprocessen innebär att tre miljoner valsedlar måste räknas om för hand och väntas påbörjas nästa vecka, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Kommissionen förbereder en omräkning i hela delstaten av rösterna till presidentvalet, säger Michael Haas, valsamordnare i Wisconsin i ett uttalande.

Omräkningen måste vara klar före den 13 december vilket kan innebära att valarbetare i delstatens 72 kommuner måste jobba kvällar och helger för att färdigställa räkningen, enligt valkommissionen.

Alla tre delstaterna krävs

23 000 röster skilde mellan Donald Trump och Hillary Clinton i Wisconsin.

Men även om Hillary Clinton vinner Wisconsins tio elektorsröster innebär inte det att hon tar hem presidentvalet. Och även om hon sedan vinner Pennsylvanias 20 elektorsröster är hon fortfarande tio efter Trump.

Om hon däremot tar hem även Michigans 16 elektorsröster tippar vågen över till Clintons fördel och hon får fler elektorsröster än Donald Trump.

Skyller på ryska hackare

Jill  Gröna partiet, ett litet men växande parti i USA, har sagt i en kommentar tidigare i veckan att elektroniska röstningsmaskiner måste undersökas efter misstanken om att ryska hackare försökt påverka USA-valet, enligt The Hill.

”Efter ett splittrande och smärtsamt presidentval, rapporter om intrång i väljar- och partidatabaser och enskilda e-postkonton är många amerikaner undrande om valresultatet är tillförlitligt”, skriver Stein på partiets webbsida.

Publicerad: