Gymnasieelever ihjälskjutna i Sudan

av

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mahmoud Hjaj/AP/TT
Demonstranter i Sudan. Arkivbild.

Minst fyra gymnasieelever har skjutits ihjäl i den sudanesiska staden El-Obeid. Demokratirörelsen lägger skulden på landets säkerhetsstyrkor och kallar nu till protester.

Utöver eleverna sköts även en vuxen person till döds på måndagen, enligt den oppositionella läkarorganisationen Centralkommittén för sudanesiska läkare. Ett okänt antal personer ska dessutom ha skadats.

Paraplyorganisationen Alliansen för frihet och förändring (FFC) lägger skulden på landets säkerhetsstyrkor.

"Soldater som tillhör armén och RSF-milisen sköt i eftermiddags urskiljningslöst och våldsamt på fredliga gymnasieelever som demonstrerade i El-Obeid", skriver gruppen i ett uttalande.

Den ökända paramilitära styrkan RSF anklagas för att ha legat bakom massakern i huvudstaden Khartum den 3 juni, då mellan 60 och 100 personer dödades när säkerhetsstyrkor upplöste en fredlig sittdemonstration.

Brist på bröd och bensin

Sudan styrs sedan april av en militärjunta, även om juntan och oppositionen kommit överens om en övergång till civilt styre. Juntan har inte kommenterat dagens dödsfall men den tillförordnade guvernören i provinsen Norra Kordofan, där El-Obeid ligger, talade om en "mindre skärmytsling" mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor.

Den statliga nyhetsbyrån Suna, som kallar händelsen "beklaglig", rapporterar samtidigt att alla skolor i Norra Kordofan har stängts tills vidare.

Gymnasieeleverna hade samlats för att protestera mot bristen på bensin och bröd.

– Eleverna påverkades eftersom skolskjutsen inte längre kunde ta dem till skolan. I dag anordnade de en demonstration och när den nådde centrum så började skjutandet, säger en boende i El-Obeid.

Manar till protester

Beskedet om dödsskjutningarna resulterade i spontana protester på flera håll i Khartum, vilka besvarades med tårgas från polisens sida.

Efter händelserna i El-Obeid manar oppositionen nu till landsomfattande protester. Från vissa håll hörs också krav på att de förhandlingar mellan oppositionen och juntan som är schemalagda till tisdagen – om detaljerna rörande övergången till civilt styre – ska ställas in.

"Vi kan inte sitta vid förhandlingsbordet med de som tillåter mord på revolutionärer", säger den framstående protestledaren Siddig Youssef i ett uttalande.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM