Cyperns president väntas benåda brittisk tonåring

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

En brittisk kvinna påstås ha ljugit om en gruppvåldtäkt i Ayia Napa och riskerar ett års fängelse.

Men nu kommer uppgifter om att Cyperns president beslutat att benåda kvinnan, oavsett domslut.

Den 19-åriga brittiska kvinnan anmälde 12 israeliska män för gruppvåldtäkten i semesterorten Ayia NapaCypern förra året.

Men enligt en cypriotisk domstol har kvinnan gett felaktiga uppgifter om brottet.

I förhör ska 19-åringen ha medgett att hon ljugit. Senare har hon dock sagt att polisen pressat henne att ta tillbaka anklagelserna, och tvingat henne att erkänna att våldtäkten inte inträffat.

Osäker utgång

Imorgon faller domen. Kvinnan riskerar uppemot ett års fängelse och böter på motsvarande 18 000 kronor.

Emellertid uppger källor inom Cyperns regering att landets president, Nicos Anastasiades, redan beslutat att låta kvinnan återvända hem, även om hon döms till fängelse, rapporterar The Times.

Presidenten väntas benåda kvinnan efter domstolens avgörande. Enligt The Sun ska beslutet grunda sig i kvinnans ålder och den uppståndelse som ärendet skapat.

Den unga kvinnan, som på bilden syns lämna domstolen i Famagusta, riskerade uppemot ett års fängelse efter domen. Arkivbild.
Foto: Philippos Christou/AP/TT
Den unga kvinnan, som på bilden syns lämna domstolen i Famagusta, riskerade uppemot ett års fängelse efter domen. Arkivbild.

Uppmaningar om bojkott

Kvinnans advokat har berättat för The Times att det skulle vara värre att fängsla 19-åringen i dagsläget än när hon fängslades i en månad förra året, eftersom hon "nu är känd".

Det uppmärksammade fallet har diskuteras på högsta politiska nivå och aktivister har protesterat mot behandlingen av 19-åringen utanför domstolen.

Samtidigt har ärendet väckt vrede bland många britter. På sociala medier sprids uppmaningar om att bojkotta Cypern som turistresemål.

Publicerad:

LÄS VIDARE