Ny explosion i Ryssland

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

För andra gången på en vecka har en explosion inträffat i ammunitionsdepån i ryska Krasnojarsk.

Beskedet kommer dagen efter en separat explosion på en militär testanläggning vid Dvinabukten.

1 av 3 | Foto: STR / TT NYHETSBYRÅN
Rysk raketuppskjutning (bilden är tagen i ett annat sammanhang).

Fem personer har dött i en serie explosioner i en ammunitionsdepå i ryska Krasnojarsk, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass. Det är andra gången på en vecka som explosioner inträffar i ammunitionsdepån. I måndags miste en person livet, samtidigt som 13 skadades, i en kraftig explosion i depån. Då evakuerades också omkring 10 000 boende i den sibiriska regionen.

Fem omkomna

Omkring 400 mil nordväst om Krasnojarsk, vid Dvinabukten, inträffade under torsdagen ytterligare en explosion vid en militär testanläggning.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Ria uppger Rosatom, det offentliga bolag som ansvarar för den ryska kärnkraftsindustrin, att explosionen inträffade under ett test av flytande raketbränsle och att fem personer omkom.

Lokala medier rapporterar att invånare i de närbelägna städerna Archangelsk och Severodvinsk nu börjat bunkra jod. Icke-radioaktiv jod används i tablettform för att blockera kroppens upptag av radioaktivt jod, som sprids vid kärnolyckor och kärnvapenprovsprängningar.

Dvinabukten stängd

I Severodvinsk ligger ett varv som bygger atomubåtar. Efter torsdagens olycka stängde ryska myndigheter Dvinabukten i Vita havet för all skeppstrafik i en månad, utan att ange några detaljer.

Direkt efter explosionen gick ryska försvarsdepartementet ut och försäkrade att strålningsnivåerna i området var oförändrade, utan att förklara närmare varför så skulle kunna vara fallet. Kort därpå larmade dock regionala myndigheter om en kortsiktig ökning av strålningsnivåerna.

– Alla har ringt och frågat om jod hela dagen, säger en apoteksanställd till den lokala nyhetssajten 29.ru.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN