Kräver tillbaka tio årshyror efter radonlarm

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Uppsala slott. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Uppsala slott. Arkivbild.

Företaget Clarksons kräver att Statens fastighetsverk betalar tillbaka tio årshyror på grund av de förhöjda radonhalterna i Uppsala slott där företaget haft sitt kontor i 21 år, skriver Upsala Nya Tidning.

Det brittiska skeppsmäklarföretaget vill dessutom att Statens fastighetsverk betalar skadestånd till personalen.

Clarksons Swedens chef Torbjörn Helmfrid säger att de inte informerats om de höga radonvärdena, som upptäcktes före jul.

– Det är anmärkningsvärt, vi inte har fått veta något. I min värld är det brottsligt av Statens fastighetsverk att underhålla oss information om förhöjda radonvärden. Att vi alls fick veta berodde på att en hantverkare upplyste oss om att mätaren på vårt kontor registrerade radon, säger Helmfrid till UNT.

Återbetalningskravet är det andra på kort tid. Hyresgästen Fredens hus har krävt tillbaka hyran sedan 2011, skriver UNT.

Tio gånger för högt

Via sitt juridiska ombud kräver Fredens hus full återbetalning av hela hyran sedan man flyttade in år 2011. Dessutom vill man ha ersättning för skadan som drabbat personal.

Statens fastighetsverk informerade om förhöjda radonvärden i Slottet redan 2012. Men inga åtgärder vidtogs. I vissa fall har det nu visat sig att radonvärdet dessutom varit betydligt högre än tidigare sagts.

Landshövdingen Göran Enander har sin tjänstebostad på Slottet. Han har hittills inte riktat några krav mot Statens fastighetsverk, men följer frågan noga och har nyligen begärt fler mätningar, skriver tidningen.

UNT har tidigare avslöjat att mätningarna på Slottet visat upp till tio gånger högre radonhalter än gränsvärdet på 200 bequerel.

Radon är en gas som finns naturligt i marken och i vissa byggmaterial. Den är en av de vanligaste orsakerna till lungcancer.

Publicerad:

LÄS VIDARE