Så blir vädret i sommar

Av:

Publicerad:

En torr, tidvis varm sommar med lite regn.

Det är huvudscenariot sommaren 2020 för södra och kanske även mellersta Sverige, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

– Kärnan i det här scenariot bygger på återkommande högtrycksdominerat väder över både Storbritannien och Irland, uppger Cohen.

Temperaturerna i Stockholm kan nå upp till 27 grader tisdag och onsdag i nästa vecka, enligt SMHI:s tiodagarsprognos. Men hur blir sommaren?

Nitzan Cohen konstaterar att han inte gjort någon ”regelrätt väderprognos, bara en översikt med framresonerade scenarion”, skriver han på SVT:s hemsida.

Högsommarvärme i omgångar

Meteorologen laborerar med två scenarier, där huvudscenariot är det troligaste. I detta scenario växer återkommande högtryck över Brittiska öarna flera gånger in över södra Skandinavien och ger flera högsommarvarma dagar i omgångar, vilket i sin tur skapar ökad risk för torka, bränder och sinande grundvatten.

Heta sommardagar kan det vara skönt att ta ett dopp.
Foto: ANDERS DEROS
Heta sommardagar kan det vara skönt att ta ett dopp.

Nordvästra Sverige får sannolikt fler lågtryck med regn, men också åtminstone en värmebölja med över 25 grader i minst fem dagar. Nordöstra Sverige får lika mycket regn som vanligt, eller något mindre än vanligt.

Cohen menar att huvudscenariot ger en delvis onormal väderbild. Han jämför med en ”normal” sommar och skriver:

– Det finns ett tydligt varmare övertag i åtminstone södra och kanske även mellersta Skandinavien. I den norra tredjedelen hamnar vi sannolikt nära det normala.

Foto: JEPPE GUSTAFSSON
Det är risk för torka och bränder.

Kraftiga regn- och åskskurar

Enligt scenario två, som är mindre sannolikt, blir det varmt och torrt över västra Ryssland i flera omgångar. Då blir det ostadigt i Väst- och Centraleuropa, men varmt i delar av Skandinavien.

Scenario två skulle ge många högsommardagar i Sverige, kraftiga regn- och åskskurar samt ökad brandrisk.

Publicerad:

LÄS VIDARE