Snart får tobak inte säljas utan tillstånd

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Från och med den 1 november krävs tillstånd för att sälja tobak. Polisen och kommunerna hoppas bland annat att det ska minska tillgången på smuggeltobak.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Från och med den 1 november krävs tillstånd för att sälja tobak. Polisen och kommunerna hoppas bland annat att det ska minska tillgången på smuggeltobak.

Från och med den 1 november måste handlarna ha tillstånd för att sälja tobak.

Målet är att stoppa den billiga smuggeltobaken.

I Malmö har inte ens hälften av stans 327 kända tobakshandlare sökt nya tillståndet.

Det lär snart bli svårare för röksugna att hitta billiga utländska cigaretter i svenska butiker.

– Vi har ett stort problem med försäljning av illegal tobak, säger Kajsa Gustafsson, enhetschef på Malmö stads tillståndenhet som kommer att utfärda de nya tobakstillstånden i kommunen.

Hon välkomnar den nya lagen, som innebär samma typ av tillståndsplikt som i dag gäller vid alkoholförsäljning.

Stoppa olaglig försäljning

I dag behöver butiker bara anmäla tobaksförsäljningen till kommunen. Någon prövning av lämpligheten görs inte och det finns ingen möjlighet för kommunerna att avslå en anmälan. Systemet har utnyttjats av försäljare som sålt smuggeltobak.

– Problemet har varit att när vi upptäckt försäljning av illegal tobak i en butik och givit handlaren försäljningsförbud så har verksamheten skrivits över på till exempel en bror eller kusin och på så sätt har försäljningen kunnat fortsatta. Nu kommer det inte gå att göra så längre, säger Kajsa Gustafsson till TT.

Från 1 november kan kommunerna ta hjälp av polis, Skatteverket och Tullverket för att få kännedom om brottslig verksamhet och skatteskulder – och därmed neka en butik tillstånd.

Den som vill fortsätta att sälja tobak måste anmäla det till kommunen före den 1 november. Men i exempelvis Malmö har hittills bara 40 procent av försäljningsställena skickat in en ansökan – 170 ansökningar av de cirka 370 som idag säljer tobaksprodukter.

– Vi tror att de som har begått brott eller tidigare fått försäljningsförbud troligen inte ens bemödar sig med att skicka in en ansökan, säger Kajsa Gustafsson.

Anhopningen av de ansökningar som trots allt trillar in gör att arbetsbördan ökat, men det är det värt enligt Kajsa Gustafsson.

– Det här innebär massor med mer arbete för oss, men vi behöver få kontroll över den illegala tobaksförsäljningen. Ofta är den bara en del av en större kriminell verksamhet, säger hon.

Att olovligen sälja tobak kan ge fängelse mellan sex månader och två år. Om brottet är grovt kan det ge fängelse i upp till sex år.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%