Våldsamma sammandrabbningar mellan Trumpsupportrar och motdemonstranter i natt

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Det blev våldsamt mellan supportrar till Donald Trump och de motdemonstranter som samlats i den amerikanska huvudstaden i natt.

Utanför ett hotell tvingades polisen gå in och skydda Trumpsupportrar, och några kvarter från Vita huset drabbade höger- och vänsterfalanger samman.

– Vi äger dessa gator, ropade antitrump-demonstranter när grupperna möttes.

Tusentals Trumpsupportrar tågade under lördagen genom USA:s huvudstad för att visa sitt stöd för president Donald Trump och uttrycka sitt missnöje kring det påstådda valfusket – något som ännu inte har kunnat ledas i bevis och som avfärdas av experter.

Efter att stora delar av lördagen gått lugnt till, blev stämningen desto oroligare efter mörkrets inbrott när demonstrationerna skingrats och hundratals personer rörde sig på gatorna.

Bidensupportrar ger fingret till Trumpanhängare utanför ett hotell.
Foto: Pontus Höök
Bidensupportrar ger fingret till Trumpanhängare utanför ett hotell.
Foto: Pontus Höök
En Trumpsupporter och hans son blir eskorterad av poliser efter att han blivit omringad av Bidensupportrar.

Bråk utanför hotell

Utanför ett hotell vid Black Lives Matter Plaza tvingades polisen vid 19-tiden, lokal tid, gripa in för att skydda Trumpsupportrar från svartklädda motdemonstranter som hotade och omringade hemvändande demonstranter på gatan. Motdemonstranterna brände även Trump-flaggor och förstörde en grå bil som stod parkerad utanför hotellet under tiden Aftonbladet var på platsen.

Händelsen drog till sig personer från båda grupperna och polisen bildade en kedja för att hålla dem isär. Under flera timmar stod de båda grupperna och skrek åt varandra, med enstaka konfrontationer som avbröts av polisen.

– USA! USA! USA! ropade den klunga Trumpsupportrar som samlats utanför hotellet.

– Vi äger dessa gator, svarade motdemonstranterna.

Foto: Emma Lovén Svensson
Proud Boys sprejade med tårgas.
Foto: Pontus Höök
Trumpsupportrar häcklar Bidensupportrar utanför ett hotell.

En man knivhuggen

Några kvarter öster om Vita huset samlades Trumpsupportrar beväpnade med batonger under kvällen. Bland dem fanns medlemmar ur den högerextrema gruppen Proud Boys, iklädda militärgröna skottsäkra västar.

Vid 20-tiden, lokal tid, drabbade de samman med en grupp antitrump-demonstranter. Bland dessa demonstranter fanns bland annat personer som deltagit i de våldsamma upploppen i Washington i början av sommaren, enligt Washington Post.

I samband med sammandrabbningen knivhöggs en man som fördes till sjukhus med ambulans. Enligt räddningstjänsten är mannens tillstånd kritiskt, men ytterligare information ville de inte lämna i nuläget. Vilken gruppering mannen tillhörde är än så länge oklart.

Enligt Fox DC har den lokala polisen gripit tio personer misstänkta för bland annat brott mot vapenlagen, misshandel och våld mot polis. Vilken sida de gripna tillhör är okänt, men polisen meddelar att de kommer att gå ut med mer information under söndagen.

Stora delar av Washington har under hela lördagen varit avspärrat för biltrafik. Helikoptrar har cirkulerat över Vita huset och Högsta domstolen, och hundratals poliser har arbetat under natten. Flera av dem har haft dragna pistoler med gummikulor och sprejat tårgas på de som inte följt order.

Foto: Emma Lovén Svensson
Bråk utanför ett hotell i Washington DC.
Foto: Pontus Höök
En polis blir tvingad av en Bidensupporter att ta på sig sitt munskydd.

Trump vinkade till demonstranter

President Donald Trump har under dagen uppmärksammat demonstrationerna genom att dela videoklipp på Twitter. Vid lunchtid körde presidenten även förbi demonstranterna som då samlats på Freedom Plaza för att vinka till sina supportrar som samlats i tusental på platsen.

Det har gått en vecka sedan amerikanska medier utropade Joe Biden till segrare i det amerikanska presidentvalet. Trump har ihärdigt hävdat att han själv är den rättmätige segraren, och att Bidens vinst är ett resultat av valfusk, en anklagelse han inte har presenterat några belägg för.

Vid en presskonferens under fredagen sade han dock att ”tiden får utvisa” vem som leder landet efter den 20 januari, vilket av många har tolkats som att han börjar godta tanken på ett maktskifte.

Valobservatörer, inbjudna av Trump och hans stab, lämnade i måndags en första rapport om eventuella avvikelser under valet, som visar att man inte hittat några oegentligheter.

Foto: Pontus Höök
En kvinna tar skydd bakom polisen när Trumpsupportrar passerar.
Publicerad:

LÄS VIDARE