Sista delstaterna klara – tv-kanalerna utropar Biden till vinnare

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är valet avgjort – enligt de amerikanska tv-bolagen.

På fredagskvällen blev både CNN, NBC och CBS klara med sina prognoser över de sista delstaterna.

Joe Biden vinner med 306 elektorsröster mot Trumps 232.

NBC kom med beskedet på fredagskvällen: Joe Biden tar hem Georgia och delstatens 16 elektorsröster. När 99 procent av rösterna var räknade hade Biden drygt 14 000 fler röster än Trump.

Strax därefter var CNN och CBS klara med sina prognoser och presenterade samma resultat. Det är första gången på 30 år som Georgia röstar fram Demokraternas kandidat.

Donald Trump i sin tur vinner North Carolina, precis som han gjorde 2016.

Det innebär att Biden tar hem 306 elektorsröster och Trump 232. Joe Biden tar därmed hem segern med lika många elektorsröster som Trump gjorde 2016. För att vinna valet krävs 270 elektorsröster.

I och med att det nu utropats en segrare i alla delstater är valresultatet avgjort, enligt tv-bolagen.

Joe Biden, förväntad nästa president.
Foto: Carolyn Kaster / TT
Joe Biden, förväntad nästa president.

Drar tillbaka stämningsansökningar

Samtidigt vägrar Donald Trump fortfarande att erkänna sig besegrad och hävdar att massivt valfusk förekommit i flera delstater.

Men nu börjar flera av presidentens toppjurister att backa från anklagelserna.

På fredagen meddelade Trumps jurister i Arizona att de drar tillbaka sin stämningsansökan om valfusk i delstaten, eftersom en omräkning inte skulle påverka valresultatet, rapporterar Wall Street Journal.

Och under ett domstolsförhör i Pennsylvania sa Trumps jurist Jonathan Goldstein att han inte hittat några bevis på valfusk när det gäller 592 omdiskuterade valsedlar i distriktet Montgomery.

Möter pressen igen

Trumps offentliga framträdanden sedan valnatten har varit få. Men på fredagen meddelade Vita huset att Donald Trump ska hålla en presskonferens klockan 22 svensk tid.

Det är första gången han möter pressen sedan Biden utropade till vinnare för snart en vecka sedan.

Men om Trump kommer att tala om valresultatet är högst osäkert – enligt AP möter presidenten pressen för att ge en uppdatering gällande utvecklingen av ett coronavaccin.

Publicerad: