Kö till kliniker för vaccinering i Moskva

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
En kvinna blev en av de första att vaccineras med Sputnik V i Moskva under lördagsförmiddagen.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
En kvinna blev en av de första att vaccineras med Sputnik V i Moskva under lördagsförmiddagen.

Den första kampanjen för allmän vaccinering har startat i Rysslands huvudstad Moskva. Redan på lördagsförmiddagen stod folk i kö för vaccinet.

– Jag vill kunna gå till gymmet och leva mitt liv normalt igen, säger Sergei Buslajev till AFP.

Med start i går kunde Moskvabor registrera sig digitalt för en första spruta av det ryska vaccinet Sputnik V.

"Under de första fem timmarna registrerade sig 5 000 personer för en spruta - lärare, läkare, socialarbetare, de som i dag riskerar sin hälsa och sitt liv i störst utsträckning", skrev Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin på sin hemsida.

På lördagen slog runt 70 vaccinationskliniker runt om i huvudstaden upp sina dörrar och enligt AFP:s journalister på plats vid en sådan klinik bildades en kö av personer redo att få vaccinet.

– Jag vill vara säker på att coronaviruset inte infekterar mig eller mina nära och kära. Jag vill kunna gå till gymmet och leva mitt liv normalt igen, säger Sergei Buslajev, 42, som arbetar med försäkringar, till AFP.

När Sputnik V presenterades i augusti blev Ryssland ett av de första länder som meddelade att de utvecklade ett vaccin – redan innan de inlett kliniska tester.

I dagsläget är vaccinet fortfarande i den tredje och avslutande fasen av kliniska tester vilken omfattar omkring 40 000 volontärer.

Sputnik V fås i två doser med 21 dagars mellanrum och det kommer initialt inte vara tillgängligt för arbetare över 60 år, personer med kronisk sjukdom, gravida och ammande kvinnor.

PODD Så ska du tänka kring hälsoångesten

Aftonbladet Daily, med psykologen Susanna Österman.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: