Coronaprover försenas i postgången

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Analysen av coronaprover från Blekinge försenas på grund av dåligt fungerande transporter, enligt chefen för klinisk mikrobiologi i Blekinge och Kronoberg. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analysen av coronaprover från Blekinge försenas på grund av dåligt fungerande transporter, enligt chefen för klinisk mikrobiologi i Blekinge och Kronoberg. Arkivbild.

Uppemot en fjärdedel av de coronaprover som tagits på vårdpersonal i Blekinge har försenats på grund av dåligt fungerande transporter, rapporterar P4 Blekinge.

Proverna skickas till Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala för analys.

– Vart fjärde–vart femte paket kommer inte fram som det ska, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi i Blekinge och Kronoberg till radion.

Inga prover har kommit bort, men många prover blir ett eller flera dygn försenade, uppger han. Proverna i sig tar inte skada av förseningen, utan den allvarligaste effekten är att sjukvårdspersonal som stannat hemma med symptom inte kan gå tillbaka till jobbet förrän de fått besked om att de inte har smittats av coronaviruset.

Postnord som ansvarar för transporterna ställer sig frågande till kritiken från Blekingesjukhuset.

– Vi har inte fått några indikationer på att det inte skulle fungera, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord till radion.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE