Hundägare åtalas för djurplågeri

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

När mannen åkte till djurkliniken i Uppsala bar han hunden i en påse. Den hade redan dött i hemmet.

Nu åtalas han för att inte ha uppsökt kliniken i tid.

Mannen förnekar djurplågeri.

Mannen åtalas vid Uppsala tingsrätt.
Foto: Staffan Claesson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mannen åtalas vid Uppsala tingsrätt.

Åklagaren skriver att mannen som är i 70-årsåldern med uppsåt eller av grov oaktsamhet vanvårdat eller på annat sätt utsatt sin hund för lidande utan att det fanns godtagbara skäl till det. Han har ”trots tecken på skada och/eller ohälsa underlåtit att vidta åtgärd såsom att uppsöka veterinär eller låta avliva hunden”, står att läsa i åtalet.

Vad hunden dött av kan inte veterinären i Uppsala konstatera eftersom hon aldrig obducerades. Men han berättar i förhör att hon var i ”väldigt dåligt skick” när hon kom till kliniken i juli i fjol – efter att ha dött i hemmet.

Begränsad rörlighet

Hon hade tovor under bröstet, mellan benen, på tassarna och på baksidan av låren där stora kakor fäst sig i varandra på höger och vänster sida vilket begränsat hennes möjlighet att röra sig, enligt veterinären. Klorna var förvuxna med långa pulpor och området runt vulvan och anus luktade starkt av urin och infektion.

Ögonen var också igenklibbade av gult varaktigt sekret, ena näsborren satt igen av sekret och flera av tänderna satt löst och hade tandsten. Veterinären noterade även två blödningar på tungan, men kunde inte säga om de uppkommit efter eller före döden.

Mannens förklaring

Enligt mannen, som nekar till brott, var hunden lite tröttare än vanligt innan den dog. Men det berodde på dess ålder, inte vanvård, berättar han för förhörsledaren som är skeptisk.

[Hundens] päls var väldigt tovig och smutsig när ni kom med [henne] till veterinären efter det att [hon] avlidit. Vad har du att säga om pälsen?

– Jag vet om det. Pälsen blev tovig sista tiden. Kanske från början av sommaren.

Varför gjorde du inget åt [hennes] päls?

– Jag vet inte, det blev inte av.

Varför har du inte gjort något åt [hennes] ögon?

– Det blev liksom inte av. Det var ganska jobbigt då [hon] inte hade så långt kvar.

Förstod du inte att [hon] inte mådde bra av att inte tas om hand? Som djurägare är man skyldig att se till att djuren har det bra.

– Jag upplevde inte att [hon] led av det.

Publicerad:

LÄS VIDARE