Trump vägrar inse förlust – får kritik av egna partitopparna

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump tror fortfarande att han kommer vinna valet.

Men nu börjar till och med toppolitiker ur det egna partiet kritisera presidentens hantering av det kommande maktskiftet.

– Han måste göra vad som är bäst för landet, säger Trumps före detta stabschef John Kelly.

I det första framträdandet sedan valvinsten tilldelats Demokraternas Joe Biden sa president Donald Trump att ”bara tiden kan utvisa vilken administration som sitter i januari”.

Reportrar tilläts inte ställa några frågor, men under torsdagen kommenterade presidenten valutgången i en intervju med nyhetsbrevet Washington Examiner.

Där hävdade Trump att han kommer vinna Wisonsin, Arizona och Georgia, viktiga delstater som redan tilldelats Demokraterna.

President Donald Trump höll sitt första framträdande sedan Bidens valvinst under fredagkvällen, svensk tid.
Foto: EVAN VUCCI / AP
President Donald Trump höll sitt första framträdande sedan Bidens valvinst under fredagkvällen, svensk tid.

Hoppas på handräkning

”Arizona, det kommer handla om 8 000 röster, och om vi kan få en revision bland alla miljoner röster så kommer vi hitta 8 000 lätt. Om vi gör en revision kommer vi vara i god form där” sa presidenten.

I Georgia hoppas Trump att handräkning som metod ger honom en fördel.

”Nu är vi nere på 10 000, 11 000 röster och vi har handräkning, som är det bästa. Att göra en dragning på en maskin betyder ingenting. Du får tio röster. Men när du räknar för hand – jag tror vi kommer att vinna Georgia”.

I intervjun ifrågasatte presidenten även valresultatet i Michigan och Pennsylvania. Han har fått höra att det är dags att ge upp flera gånger. Till de som tvivlar på honom lyfter han ett varningens finger: ”Satsa aldrig emot mig”, säger han till nyhetsbulletinen.

Partikamraterna har till mångt och mycket backat presidenten i hans krav på att räkna om rösterna i viktiga nyckelstater. Få republikaner har grattat Joe Biden till valsegern. Men nu börjar toppolitiker från det egna partiet oroa sig över hur Trump hanterar det oundvikliga maktskiftet. En av dem är Trumps före detta stabschef John Kelly, som vill att Biden ska börja få ta del av hemlighetsstämplad information.

Foto: Kamran Jebreili / TT NYHETSBYRÅN
John Kelly var Trumps stabschef mellan 2017–2019.

Belastar landets säkerhet

– Jag känner Trump bättre än de flesta andra. Jag vet att han aldrig kommer acceptera ett nederlag, och det måste han inte göra här. Han måste bara göra vad som är bäst för landet, säger John Kelly till Politico.

Han får medhåll av andra ledande politiker i partiet, som senatorerna Marco Rubio, James Lankford och Lindsey Graham.

– Övergången, särskilt i aspekter som gäller nationell och inrikes säkerhet, är så viktig att varje dag som den fördröjs innebär en belastning, säger John Kelly.

John Kelly gick från inrikesminister och chef för inrikes säkerhet till stabschef i Trumps administration 2017, men drog inte jämnt med presidenten och lämnade posten i januari 2019. Med all respekt för presidenten, säger han nu, är det viktigt för den nationella säkerheten att låta honom ta del av underrättelsebriefings.

– Det vore galet att inte göra det, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE