Prins Henriks vilja: tillbringa sista tiden på slottet

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Prins Henrik, 83, har lämnat sjukhuset.

Han kommer att tillbringa sin sista tid på Fredensborgs slott, tillsammans med drottning Margrethe

Enligt det danska hovet är det prinsens egen önskan.

Sedan i slutet av januari har prins Henrik, som är 83 år, vårdats på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Prins Henrik, som är gift med Danmarks drottning Margrethe, insjuknade under ett besök i Egypten, dit han åkte i början av januari, för att hälsa på en god vän, hotellägaren Enan Galaly.

Tumör i lungan

Den 28 januari flögs dock prins Henrik hem till Danmark och har sedan dess vårdats på sjukhus.

Det danska kungahuset uppgav då att prins Henrik drabbats av en tumör i vänster lunga. Tumören bedömdes dock som godartad.

Men han ska dessutom ha drabbats av lunginflammation.

I slutet av förra veckan försämrades hans tillstånd.

Kronprins Frederik fick hastigt lämna OS i Sydkorea innan det ens börjat för att återvända hem till Danmark och sin svårt sjuke pappa.

Så snart han landat på dansk mark i fredags kväll åkte han tillsammans med sin mamma, drottning Margrethe och sin familj till sjukhuset, för att besöka sin far.

”Prins Henriks tillstånd är dessvärre allvarligt försämrat”, skrev det danska kungahuset i ett pressmeddelande på fredag morgon.

Och kronprinsens plötsliga hemfärd underströk allvaret i det korta meddelandet.

Hela familjen var där

Under helgen har drottning Margrethe och resten av kungafamiljen besökt prins Henrik på sjukhuset, dagligen, dock bara kortare stunder.

Vid 15-tiden på lördagseftermiddagen kom hela kungafamiljen samtidigt till Rigshospitalet, både drottning Margrethe, kronprinsparet, prins Joachim, prinsessan Marie och alla barnbarn – totalt har prins Henrik och drottning Margrethe i dag åtta barnbarn.

Omkring 40 minuter var de på sjukhuset, innan de allihopa lämnade, först drottning Margrethe, sist prins Joachim och hans familj.

Under lördagen anlände även prins Henriks yngre syster, Catherine de Monpezat, som är nunna i Toulouse, till Köpenhamn för att besöka sin brors sjukbädd, och på söndagen anslöt hans två bröder, Étienne og Jean-Baptiste.

Ett väntat beslut

Att prins Henrik ska få avsluta sina dagar på Fredensborgs slott var ett väntat beslut – bara han klarade av en flytt.

Drottning Margrethe har bott på slottet sedan den 2 februari, när man först väntade att prins Henrik skulle få komma hem.

På Fredensborgs slott fick också drottning Margrethes mamma, drottning Ingrid, faster till kung Carl XVI Gustaf, avsluta sina dagar den 7 november 2000.

Pressmeddelandet från det danska kungahusets är också tydligt:

”Hans kungliga höghet prins Henrik har i dag flyttats från Rigshospitalet till Fredensborgs slott, där prinsen önskar att tillbringa sin sista tid”.

Under tisdagseftermiddagen besökte både kronprinsparet och prins Joachim och prinsessan Marie prinsen hemma på Fredensborgs slott.

Lider av demens

Det var länge sedan prins Henrik syntes vid sin hustrus sida.

Drottning Margrethe är oerhört populär bland danskarna och även prins Henrik har varit mycket uppskattad och omtyckt, för sitt gemyt, sin kreativitet och sitt muntra kynne.

Men för två år sedan gick prins Henrik i pension.

Under förra året drabbades han av flera hälsoproblem och tvingades bland annat göra en kärloperation i högerbenet.

Och i höstas – efter ett antal obalanserade uttalanden, som att han inte ville begravas bredvid sin hustru – meddelade det danska hovet att han lider av demens, ett hårt slag för familjen.

"Det är med innerlig sorg som Hennes Majestät Drottningen har bett hovmarskalken meddela: Efter en längre tids utredning och senast en rad undersökningar under sensommaren har ett specialistteam vid Rigshospitalet nu kommit fram till att Hans Kungliga Höghet Prins Henrik lider av demens”, löd pressmeddelandet från danska hovet.

I somras firade paret sitt guldbröllop, privat.

Var diplomat i London

Drottning Margrethe, som är kusin med Sveriges kung Carl XVI Gustaf, berättade också under hösten hur mycket hon saknade sin make vid sin sida på sina resor, men kände sig lugn och trygg med att han hade det bra och var på gott humör.

Prins Henrik föddes i Frankrike 1934 som Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat, men ändrade sitt namn till Henrik när han gifte sig med Margaretha II av Danmark, som han träffade under sina år som diplomat i London på 1960-talet.

Publicerad:

LÄS VIDARE