Upptågets pinsamma fel: ”Dagarna är slut”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Dagarna är slut för upptåget.
Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT
Dagarna är slut för upptåget.

UL har drabbats av en mystisk bugg som ställer till det för passagerarna på upptågen.

– Tågen har fått slut på dagar, säger Tomas Ahlberg, produktägare för tåg på UL, som förklarar felet med en försenad millenniebugg.

Den svenska tågtillverkaren Transitio, som har levererat upptågen till UL, har missbedömt hållbarheten i sina system. Nu har de befintliga tågseten stött på ett problem som går ut över passagerarna och tvingar UL att dra på sig skämsmössan.

– Transitio trodde inte att de här systemen skulle hålla mer än 20 år, och har därför inte lagt in fler datum. Tågen har fått slut på dagar, och det gör till exempel att klockorna går fel, säger Tomas Ahlberg, produktägare för tåg på UL, som har lite svårt för att hålla sig för skratt när han pratar om problemet.

– Det är ju lite pinsamt faktisk. Både för oss, men framförallt för tillverkaren.

Handlar det om en försenad millenniebugg alltså?
– Ja, det skulle man kunna säga.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Upptåget har stött på ett pinsamt fel.

Påverkar inte passagerarna

Enligt Tomas Ahlberg har UL just nu nio tågset av den ”buggiga” versionen i trafik, men redan i sommar kommer fyra av dem att ersättas med den nya dubbeldäckaren.

– Det stämmer. Vi har just nu tolv tågset, nio av den gamla och tre dubbeldäckare. Men trots det måste vi så klart ordna till felet.

Hur ska felet åtgärdas?
– Transitio, som vi hyr tågen av, har tagit fram en ny programvara som på sikt ska installeras i tågen så att vi får ordning på dem. Men det tar lite tid när det kommer till tåg. Dessa tåg är alltså 20 år gamla, och många av de leverantörer som fanns på den tiden finns inte längre kvar, fortsätter Tomas Ahlberg.

Finns det någon risk att buggen orsakar något allvarligare problem?
– Nej. Det här felet påverkar inte säkerheten, utan bara klockorna som visar fel tid. De som kan få problem är väl de som kanske har annat tåg eller buss som väntar, och man inte själv har koll på tiden.

– Problemet ligger i att , 20 år gamla system, man har inte tagit höjd för att systemen skulle elva så länge som de har gjort. dator för klocka till exempel, och det systemet har slut på dagar, datumen har tagit slut helt enkelt. så nu vet inte systemet vilken dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE