Nu kommer sommarvärmen till Uppsala

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN

Passa på att njuta av solen och värmen.

Det säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart, om den kommande veckan som bjuder på sommartemperaturer i hela Uppsala.

Helgens iskalla vindar är snart ett minne blott. I stället väntas sol, klar himmel och en rejäl temperaturhöjning i Uppsala med start på tisdagen.

– Även under måndagseftermiddagen och kvällen kan det bli upp mot en 15–16 grader, det beror lite på hur snabbt molnen drar sig undan, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

– Vi har haft ett högtryck liggandes över Norge den gångna helgen vilket har gett oss de kalla nordligare vindarna. Men nu drar det högtrycket in över Sverige och gör att det blir riktigt varmt i veckan.

Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
På tisdag kan det bli över 20 grader i Uppsala.

Då kan det bli över 20 grader

Varmast ser det ut att bli på tisdagen med en temperatur som ser ut att kunna nå över 20 grader.

– Tisdag ser ut att bli den bästa dagen, vädermässigt, med klart väder och svaga vindar. Temperaturen ser ut att landa på någonstans kring 19–20 grader mitt på dagen.

Även onsdag och torsdag ser ut att bjuda på sol, även om temperaturen sjunker något.

– Först onsdag då det ser ut att bli klart och soligt under hela dagen, men några grader kallare. Det ser ut att bli upp mot 17–18 grader, men något kallare längs med upplandskusten.

– Även torsdagen blir riktigt varm med en temperatur kring 18 grader, men sedan på fredag kan det börja slå om. Det vi vet är att det är den sista riktigt varma dagen på ett tag, sedan är det ostadigare väder på väg in med risk för lite regn.

Har vi en regnig helg att vänta?
– Det är fortfarande lite oklart om det här regnet verkligen kommer att drabba Uppsala eller inte, men hur som helst kommer temperaturerna att bli mer blygsamma. Kanske kring 11–12 grader.

Varning för skogsbränder

Samtidigt som det fortsätter att vara soligt och varmt ökar också riskerna för bränder i hela Uppsala.

– Det är väldigt torrt i både skog och mark just nu, så det finns en varning utfärdad för skogsbränder, säger Mikael Sjöstrand.

Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet
Publicerad:

LÄS VIDARE