Efterlyst i Sarkozy-fallet gripen i Libanon

Av:

Publicerad:
Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy står inför rättsprocesser som riskerar att smutsa ned hans eftermäle. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy står inför rättsprocesser som riskerar att smutsa ned hans eftermäle. Arkivbild.

En libanesisk-fransk affärsman som stått nära Frankrikes korruptionsmisstänkte expresident Nicolas Sarkozy har gripits i Libanon efterlyst av Interpol, uppger en domstolskälla för AFP.

Affärsmannen ingår i en fransk utredning om misstänkt olaglig kampanjfinansiering. Det gäller misstankar om att Sarkozy och hans medarbetare i sin valkampanj 2007 använt miljontals euro från den dåvarande libyska regimen under Muammar Gaddafi.

För några år sedan berättade affärsmannen i en intervju att han levererat miljontals euro kontant från Gaddafi till valkampanjen. Förra månaden tog han tillbaka uppgiften.

Då var han sedan i somras på flykt i Libanon efter att ha blivit dömd i Frankrike till fem års fängelse för mutor i vapenaffärer med Pakistan och Saudiarabien på 90-talet.

Domstolskällan berättar att säkerhetsstyrkor förhört affärsmannen under en domares tillsyn. På måndag tar åklagarmyndigheten över. Om utredningen leder till åtal väntar rättegång i Libanon eller utlämning till Frankrike.

I ett annat fall mot Sarkozy inleds rättegång inom kort. Där står han åtalad för att ha mutat en domare.

Publicerad: