Wilmas familj överklagar Tishkos straff: ”Orimligt”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Tishko Ahmed, 23, fick sänkt straff i hovrätten.

Nu överklagar Wilma Anderssons familj – de vill att ex-pojkvännen ska dömas till livstids fängelse för mordet.

– Jag har all förståelse för att de vill få detta prövat, säger åklagaren Jim Westerberg.

I november 2019 försvann Wilma Andersson, 17, från Uddevalla. Efter knappt två veckor kunde polisen konstatera att hon bragts om livet.

Ex-pojkvännen Tishko Ahmed, 23, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden. Men hovrätten sänkte straffet till 18 års fängelse. Enligt hovrätten gick det inte att styrka vilket våld som lett till Wilma Anderssons död, och huruvida Tishko Ahmed haft avsikt att döda.

”Omständigheterna har inte varit så synnerligen försvårande att det finns skäl för livstids fängelse”, skrev hovrätten för västra Sverige.

Tishko Ahmed på väg in till hovrättsförhandlingarna.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Tishko Ahmed på väg in till hovrättsförhandlingarna.

”Mycket omfattande dödsångest”

Wilma Anderssons familj yrkar på Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd, samt ändra hovrättens dom till att Tishko Ahmed döms till livstids fängelse.

De hänvisar bland annat till de skrik som grannar hört från lägenheten.

”Mot bakgrund dels av den tekniska bevisningen, dels av längden och intensiteten av de skrik som grannarna hört, är det orimligt att tro annat än att Wilma hunnit känna en mycket omfattande dödsångest under den tid som Tishko Ahmed utsatt henne för våld. Det är därför möjligt att dra mer långtgående slutsatser kring Wilmas dödsångest och lidande än vad hovrätten har gjort”, står det i överklagandet som inkom i fredags.

Wilmas mördare Tishko Ahmed.

Av Wilma Anderssons kropp har polisen bara anträffat huvudet. Det låg gömt i en resväska i parets gemensamma bostad. Hanteringen har inneburit en skändning, uppger familjen.

”Genom att undanskaffa stora delar av Wilmas kropp har Tishko Ahmed även utsatt Wilmas anhöriga för ett lidande som riskerar att bli livslångt för det fall hennes kropp inte återfinns”.

”Målsägandena anser att målet, oaktat den efterföljande lagändringen, har prejudikatintresse”, skriver familjen.

Mördarens brev: ”Låt mig få berätta”

Tishko Ahmed har hela tiden hävdat sin oskuld. Han har överklagat morddomen genom två handskrivna brev till Högsta domstolen.

”Ge mig en chans. Låt mig få berätta. Jag är oskyldig. Jag kan inte avtjäna ett straff som oskyldigt dömd. Ni är mitt sista hopp”, skriver Tishko Ahmed i ett av breven.

Foto: HÖGSTA DOMSTOLEN
Tishko Ahmed har skrivit brev till rätten.

Åklagarmyndigheten har däremot inte överklagat domen mot Tishko Ahmed.

Jim Westerberg, åklagare i fallet, säger att han förstår att familjen vill få saken prövad. Men han har svårt att se att Högsta domstolen kommer finna de prejudikatskäl som krävs.

– Man kan mycket väl hamna på icke livstid, precis som hovrätten har gjort. Och man kan också hamna på livstid, som tingsrätten gjort, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Foto: HÖGSTA DOMSTOLEN
Tishko Ahmed har skrivit brev till rätten.

”Kan inte bevisa vad som hänt”

Hovrätten tonade ner det som rörde den dödsångest som Wilma Andersson måste ha känt, enligt kammaråklagaren.

– Det är där som jag känner att hovrätten kanske varit försiktiga. Vi har grannar som hört skrik i kanske 20 minuter, som accelererat och till slut upphört. Vi lyfte ju verkligen att hon måste ha känt dödsångest i det här angreppet.

Men att hela kroppen inte återfunnits kan till sist ha blivit avgörande för hovrättens bedömning, tror Jim Westerberg.

– Jag kan inte bevisa vad som har hänt. Hade man haft en kropp med ett antal knivhugg i hjärtat exempelvis, då kan man ju direkt säga att det funnits en avsikt att döda en person. Och det har vi inte nu, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Foto: Privat
Wilma Andersson hittades död i november förra året.
Publicerad:

LÄS VIDARE